Amenzile pentru terenurile nelucrate ar putea aduce până la 450 mil. euro în trei ani

Autor: Gabriel Razi 31.10.2011

Legea care îi amendează pe proprietarii care nu îşi lucrează terenurile agricole ar putea aduce la bugetul de stat până la 450 de milioane de euro în următorii trei ani, însă măsura va împinge în jos preţurile terenurilor agricole, care deja se află printre cele mai mici din Europa.

"Terenurile necultivate reprezintă o sursă de îmburuienare, îngreunează lucrările agricole şi cresc costurile de producţie, în zonele afectate de secetă creşte riscul de aridizare şi deşertificare", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, care urmează a fi supus spre aprobare.

Acest proiect de ordonanţă de urgenţă este prima formă fizică a măsurii anunţate de Valeriu Tabără în urmă cu un an, la puţin timp după ce a preluat mandatul de ministru al agriculturii. Măsura a fost susţinută la acel moment atât de ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, cât şi de preşedintele Traian Băsescu. Pe parcursul anului însă mult-discutata lege părea că a intrat în impas avÂnd în vedere că declaraţiile lui Tabără s-au domolit treptat, iar în această vară Adrian Rădulescu, secretar de stat la Agricultură, actual deputat, a declarat public că legea nu va mai ieşi pentru că în Guvern s-a decis neoficial că "sunt prea multe taxe".

În prezent pe piaţa locală sunt circa 2 mil. ha de teren agricol pe care cresc buruieni, suprafaţă care acoperă 15% din totalul de 14,7 milioane de hectare de teren arabil şi păşuni. Odată cu aprobarea noii legi proprietarii vor fi obligaţi să îşi cosească pajiştile cel puţin o dată pe an, în timp ce fermierii cu teren arabil vor fi obligaţi să îl lucreze.

În caz contrar, proprietarii vor fi amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începÂnd cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege. În consecinţă, măsura propusă de Agricultură ar putea aduce în primul an de la intrarea în vigoare pÂnă la 100 de milioane de euro la buget, pÂnă la 150 de milioane de euro în al doilea an, respectiv un maxim de 200 de milioane de euro începÂnd cu al treilea an de la aprobare.

Mulţi dintre micii proprietari de teren agricol ar putea alege însă să îşi vândă terenurile pentru a evita amenzile. Valul de terenuri scoase la vânzare va apăsa asupra preţurilor terenurilor agricole de pe piaţa locală. În prezent, preţurile pentru terenul agricol variază între 1.000 de euro şi 3.000 de euro în funcţie de poziţie şi de calitate, printre cele mai scăzute preţuri din UE. Spre comparaţie în Danemarca terenurile agricole sunt şi de 40 de ori mai scumpe decât în România. Mai mult măsura va acelera transferul de terenuri dinspre fermele mici către cele mari. În ultimii patru ani, proprietarii cu peste 50 de hectare de teren au achiziţionat 500.000 de hectare, tranzacţii de 500 de milioane de euro, potrivit unor informaţii anterioare.