CE nu mai dă bani pentru un program aprobat de Guvern pentru desulfurarea la termocentrale

Autor: Carol Dan 31.10.2011

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Economiei că nu mai este de acord să cofinanţeze un program de 127 milioane euro pentru activităţi de desulfurare la termocentrale, aprobat în 2008 de Guvern, a declarat Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei.

"Avem o schemă de ajutor de stat pentru desulfurări. Săptămâna trecută, Comisia Europeană ne-a spus că nu se poate aproba schema, deci să uităm de aceşti bani, deşi Guvernul a a avizat schema în 2008. Singura lor justificare a fost:: «We have doubts» (avem îndoieli - n.r.)", a afirmat Săndulescu, luni, într-o conferinţă de presă.

Din această cauză, proiectele de desulfurare de la mai multe termocentrale sunt blocate.

"Termenele de conformare la cerinţele de mediu nu s-au modificat, ele sunt incluse în Tratatul de aderare (a României la UE - n.r.). Comisia Europeană a propus o soluţie alternativă, adică o altă schemă de ajutor de stat pe partea de mediu, dar prin asta s-ar obţine foarte puţini bani, practic, mai nimic", a mai spus Săndulescu.

CE a impus termene care încep cu anul 2013, până la care trebuie redusă poluarea în termocentrale, iar în caz contrar unităţile ar putea fi închise.