Primul examen pentru Orban: se reia plata fondurilor UE?

Autor: Adelina Mihai 01.11.2011

Orban a trimis la Bruxelles datele cerute pentru deblocarea plăţilor pe fonduri europene: "Sperăm ca la sfârşitul lunii să reluăm cererile de decontare"



Leonard Orban, cel care a împlinit astăzi o lună de când conduce Ministerul Afacerilor Europene, a transmis Comisiei Europene informaţiile solicitate pentru reluarea plăţilor pentru proiectele finanţate din fonduri europene, care sunt blocate încă din vară.

"Am transmis Comisiei Europene documentele referitoare la modificările aduse sistemului de achiziţii publice, precum şi a modului în care autorităţile române cu responsabilităţi în gestionarea fondurilor comunitare vor trata problema conflictului de interese", a spus ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, într-un comunicat de presă transmis în această dimineaţă.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene la 31 octombrie 2011 - în deadline-ul stabilit - informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale.

"Documentele vor fi atent analizate de Comisia Europeană, care este posibil să ceară şi unele informaţii suplimentare. Sperăm ca la sfârşitul lunii noiembrie sau la începutul lui decembrie să putem relua transmiterea cererilor de decontare la Bruxelles", a mai spus Orban.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru proiectele finanţate prin intermediul axei 2 din cadrul Programului Operaţional Regional (aflat sub coordonarea ministerului Dezvoltării, condus de Elena Udrea) în data de 11 iunie, pentru că, la un control de rutină, auditorii europeni au descoperit nereguli în sfera achiziţiilor publice făcute în cadrul unor proiecte europene. Ca urmare a acestei decizii, preşedintele Traian Băsescu a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli care trebuiau rambursate de către Comisia Europeană pentru toate cele şapte programele operaţionale, ca să nu riscăm să pierdem bani din cauza unor eventuale nereguli similare. Între timp, proiectele au continuat desfăşurarea activităţilor cu bani de la bugetul de stat. Decizia lui Băsescu a venit în contextul în care au existat suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

La finele lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să îndeplinească o serie de condiţii la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia. Din octombrie, a fost înfiinţat ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, fost comisar european şi fost consilier prezidenţial, unul dintre cei mai credibili oameni politici, cu o imagine publică pe care mulţi ar putea-o invidia.

"Reluarea plăţilor de la Comisia Europeană până la sfârşitului anului constituie una dintre direcţiile prioritare de acţiune ale Ministerul Afacerilor Europene. Se urmăreşte recuperarea sumelor plătite către beneficiari din conturile Autorităţii de Certificare şi Plată, pentru cheltuielile efectuate în derularea proiectelor finanţate prin instrumente structurale. De menţionat că plăţile interne nu au fost întrerupte nici un moment, astfel încât să nu fie afectată derularea proiectelor", se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Europene.

Ce cuprinde scrisoarea trimisă de Orban Comisiei Europene:

@ În vederea asigurării unei rigori şi corectitudini sporite, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice au fost incluse în sistemul de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune şi poartă responsabilitatea deciziilor pe care le-au luat în domeniul achiziţiilor publice. Această schimbare majoră s-a realizat prin:

- modificarea cadrului legislativ (HG 801/2011, HG 802/2011, OUG 52/2011 şi HG 912/2011)

- modificarea cadrului instituţional de cooperare dintre fiecare autoritate de management (AM), pe de o parte, şi ANRMAP şi UCVAP pe de alta (prin amendarea celor 7 protocoale trilaterale existente)

- întărirea capacităţii instituţionale a ANRMAP şi UCVAP, prin sporirea numărului de personal şi prin creşterea instruirii acestuia.

@ O arie de acţiune specială vizează problema conflictelor de interese pe segmentul de achiziţii publice stabilindu-se în acest sens o relaţionare strânsă cu instituţiile care au atribuţii pe acest palier, respectiv Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC) şi Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF).

@ Documentele expediate la 31 octombrie conţin date detaliate despre reverificările achiziţiilor publice efectuate în toate zonele de risc identificate în urma misiunilor de audit ale reprezentanţilor Comisiei Europene. Reverificările s-au realizat de către toate cele 7 autorităţi de management, pe eşantioane reprezentative, în funcţie de specificul fiecărui program. Acolo unde s-au constatat suspiciuni de nereguli, autorităţile de management stabilesc şi aplică corecţii financiare corespunzătoare.