​Mark Mobius: Derivatele şi cantitatea mare de bani din piaţă vor face bursele şi mai volatile

Autor: Roxana Daniela Pricop 01.11.2011

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management şi unul dintre cei mai mari investitori pe pieţele emergente, se aşteaptă ca volatilitatea să crească pe pieţele de acţiuni în perioada următoare chiar dacă ce a fost mai dificil pentru burse a trecut după ce liderii europeni au căzut de acord asupra unui planul de salvare a Greciei.

"Am ştiut ca europenii vor veni cu o soluţie care va îndeplini două criterii importante: o pierdere substanţială pentru cei care au cumpărat obligaţiuni, în urma greşelii acestora de a oferi bani guvernului grec, şi impunerea unor măsuri ferme de reformare a economiei Greciei. Programul convenit este o demonstraţie dramatică a felului în care europenii ştiu să acţioneze împreună în ciuda diferenţelor mari dintre ei. Europa va ieşi mai puternică de pe urma acestor probleme", a declarat pentru ZF Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management şi unul dintre profesioniştii implicaţi în administrarea activelor de 3,6 mld. euro ale Fondului Proprietatea. Templeton Asset Management este divizia de investiţii pe pieţele emergente a grupului american Franklin Templeton Investments.

Săptămână trecută, liderii europeni au căzut de acord asupra creşterii resurselor Fondului de sprijinire a statelor din zona euro aflate în dificultate la 1.000 miliarde euro, reducerea datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro precum şi asupra recapitalizării băncilor. Aceste decizii au fost primite cu optimism de burse care au crescut puternic joi şi vineri, pentru a reveni pe roşu la începutul acestei săptămâni din cauza temerilor privind un posibil faliment dezordonat al Greciei după ce premierul elen, George Papandreou, a declarat că va supune la referendum un pachet de ajutor financiar extern.

"Perioada dificilă pentru pieţele de actiuni a trecut pentru un moment însă volatilitatea va continua să fie mare şi poate chiar va creşte ca urmare a practicilor de "high frequency trading" (n.red. tehnici informatice avansate de tranzacţionare, orientate pe termen scurt, ce presupun menţinerea unei poziţii deschise şi doar câteva secunde), a folosirii produselor derivate şi a cantităţii mari de bani. În orice caz, economia Statelor Unite îşi revine iar soluţiile agreate în Europa vor ajuta toate pietele", a conchis Mobius.