Cine este George Papandreou, omul care a pus pe jar întreaga lume

Autor: Alexandru Matei 04.11.2011

George Papandreou, 59 de ani, s-a născut în SUA şi face parte dintr-o familie cu o tradiţie lungă pe scena politică a Greciei, tatăl şi bunicul său fiind premieri cu faimă în perioada postbelică, scrie The Wall Street Journal. Papandreou a mai încercat în trecut să iasă din convenţionalismul politicianului clasic prin iniţiative surpriză sau interacţionând direct cu electoratul.

"Face parte din moştenirea familiei Papandreou, este ceva ce a învăţat de la tatăl şi bunicul său, şi anume elementul surpriză", este de părere Stan Draenos, un istoric şi biograf al lui Andreas Papandreou, tatăl premierului. George Papandreou, un liberal de stânga influenţat de contracultura americană din anii studenţiei la Amherst College, speră de mult timp să aducă mai multă transparenţă culturii politice elene, foarte opacă.

În 2007, când se afla încă în opoziţie, a reuşit să rămână la conducerea Partidului Socialist organizând alegeri primare după modelul american, ocolind tradiţionalele înţelegeri din spatele uşilor închise. În luna iunie, în timpul protestelor ample împotriva măsurilor de austeritate, el l-a sunat în mod neaşteptat pe liderul conservator al opoziţiei Antonis Samaras şi i-a propus un guvern bipartizan.

Cei doi nu s-au înţeles însă, iar mişcarea a produs tensiuni politice care au adus guvernul în pragul colapsului. Săptămână aceasta, la fel ca în iunie, Papandreou a lansat ideea referendumului fără ca măcar să se sfătuiască cu cabinetul său.

Firea sa impredictibilă a cauzat iarăşi consternare în Grecia. Miercuri, cotidianul Eleftherotypia a avut pe prima pagină o poză a lui Papandreou deasupra căreia stătea scris "Lordul Haosului".

Apropiaţii săi spun că îl chinuie ideea că este figura pe care grecii o urăsc cel mai mult atunci când protestează şi agonizează din cauza tăierilor de pensii şi salarii din sectorul public pe care trebuie să le facă pentru a-i mulţumi pe creditorii ţării.