Nokia şi-a negociat dur plecarea de la Jucu: angajaţii primesc un smartphone şi 3 până la 8 salarii

Autori: Adrian Stefan Seceleanu , Vasile Magradean 07.11.2011

Compania finlandeză Nokia a respins propunerile făcute de sindicate şi de autorităţile din judeţul Cluj de a le plăti angajaţilor care vor fi concediaţi odată cu închiderea fabricii de la Jucu 20 până la 30 de salarii compensatorii, pachetul de plăţi stabilit în urma negocierilor fiind mult mai mic, au anunţat atât compania, cât şi sindicatele.

Din cei 2.200 de angajaţi, doar 1.830 vor avea acces la pachetul social negociat de sindicate cu reprezentanţii companiei.

Nokia le va plăti românilor care vor fi daţi afară 3 salarii compensatorii - adică aproximativ 2.250 de lei (523 de euro), sumă la care se va adăuga şi un smartphone Nokia 500 produs la Jucu şi care va fi oferit gratuit. Nokia nu asambla în România smartphone-urile din gama de vârf. Nokia 500, primul smartphone produs la Jucu, costă la liber 165 de euro bucata. Pentru angajaţii care au o vechime mai mare, Nokia va plăti şapte sau opt salarii compensatorii, respectiv între 5.250 de lei şi 6.000 de lei (1.220 şi 1.395 de euro) plus mobilul ieftin asamblat la Jucu.

"Cei mai vechi vor lua maximum şapte, poate chiar opt salarii, dacă sunt angajaţi din anul 2007. Pentru fiecare persoană se va face calculul în funcţie de salariul de încadrare al fiecăruia", a precizat Valentin Ilcaş, liderul Sindicatului "Nokia Metal", adăugând că salariul mediu pentru majoritatea angajaţilor Nokia este de 1.000 de lei brut.

"Nokia este pregătită să îşi sprijine anga­jaţii," a declarat finlandezul Risto Meskus, directorul fabricii Nokia de la Jucu.

Salariile compensatorii se vor acorda începând cu aprilie 2012. Pe lângă salariile compensatorii, angajaţii disponibilizaţi vor primi un telefon mobil, prima de Crăciun de 200 de lei şi vor putea accesa suma de 500 de euro net pentru ajutor antreprenorial.

În aceste condiţii, Nokia îşi va închide operaţiunile din România la costuri reduse, de câteva milioane de euro: dacă ar fi plătit 30 de salarii compensatorii celor 2.200 de angajaţi bugetul ar fi ajuns la 11 mil. euro.

Producătorul de telefoane s-a plâns pe durata discuţiilor că nu poate oferi mai mult, în condiţiile în care vânzările companiei şi cota de piaţă sunt în scădere, iar contextul economic este unul dificil. "S-a ţinut cont şi de situaţia numită criză economică şi de dificultăţile companiei Nokia, de recesiune şi de contextul internaţional" a declarat Valentin Ilcaş, liderul Sindicatului "Nokia Metal". De la lansarea Apple iPhone în anul 2007 cota de piaţă a Nokia a scăzut încontinuu pe segmentul smartphone, iar valoarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit, pe fondul rezultatelor financiare slabe.

Potrivit comunicatului de presă oficial emis de Nokia România la finele săptămânii trecute, "liderii de sindicat au fost mulţumiţi de rezultatul consultărilor". Valentin Ilca?, Preşedinte al Sindicatului Nokia Metal şi Cristian Copil, Preşedinte al Sindicatului Liber Nokia, au fost citaţi cu o declaraţie comună în comunicatul de presă al Nokia România: "Pierderea locului de muncă este o situaţie dificilă. Însă, printr-un dialog constructiv, am găsit soluţii pentru reducerea impactului social şi pentru sprijinirea angajaţilor care îşi vor pierde locul de muncă".

Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, Valentin Ilca? şi-a mai nuanţat declaraţiile. "Discuţiile avute de sindicatele de la fabrica Nokia din Jucu cu conducerea Nokia, legat de pachetul compensator pe care îl vor primi colegii noştri, au durat o lună. Trebuie să fiu mulţumit de acest rezultat, a fost maximum ce am putut obţine în condiţiile socio-economice actuale. E cel mai avantajos pachet pe care l-am putut obţine", a spus Ilcaş.

Nokia are în plan să închidă fabrica din România până la finele acestui an, producţia urmând să fie transferată în parte în fabrica din Vietnam, în a cărei construcţie compania investeşte 200 mil. euro. În Vietnam salariul mediu lunar pentru un salariat din sectorul de producţie este de aproximativ 71 de euro, la jumătate faţă de cel din România.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.