AIPC: Îndepărtarea lui Konieczny din conducerea BVB va avea efecte negative asupra pieţei de capital din România

Autor: Andrei Chirileasa 07.11.2011

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că plecarea lui Greg Konieczny(FOTO) din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis că el este incompatibil cu această funcţie, va avea efecte negative asupra imaginii pieţei de capital din România.

Conform unei decizii de joi a CNVM, Konieczny, care administrează în prezent activele de 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP), este incompatibil cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BVB şi trebuie să renunţe la una dintre cele două funcţii: manager al FP sau administrator al BVB. Konieczny a fost ales membru în Consiliul Bursei în luna aprilie şi a fost validat în funcţie de CNVM în luna mai.

"AIPC nu înţelege care sunt motivele legale care au stat la baza acceptării contestaţiei unui singur acţionar al BVB. Menţionăm că domnul Konieczny Grzegorz Maciej a primit voturile a 75% din acţionarii BVB. Reamintim că în luna mai a acestui an CNVM nu a considerat poziţia de administrator al Bursei de Valori Bucureşti a domnului Konieczny Grzegorz Maciej ca fiind incompatibilă cu cea de angajat al Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea", arată reprezentanţii AIPC.

Aceştia consideră că deciziile CNVM par a fi luate în mod arbitrar şi că acestea destabilizează participanţii la piaţa de capital din România. Ei mai spun că incompatibilitatea ar trebui dovedită în momentul depunerii candidaturii şi nu după ce acţionarii au luat hotărârea.

"Credem cu tărie că CNVM ar trebui să adopte şi să promoveze un regulament în care să se menţioneze clar, fără echivoc, care sunt condiţiile pentru ca o persoană să depună candidatura la un operator de piaţă şi care sunt cazurile de incompatibilitate", mai spun reprezentanţii investitorilor, care solicită şi Bursei de Valori Bucureşti să ia poziţie în acest caz.

"La presiunea Fondului Monetar Internaţional, România are o ultimă şansă de a implementa practicile guvernanţei corporative prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti a pachetelor companiilor deţinute de stat. Cum vor privi investitorii străini serioşi această intervenţie abuzivă şi greu de explicat a organismului de reglementare şi monitorizare a pieţei de capital din România? Administratorul Fondului Proprietatea se bucură de un excelent renume internaţional, o astfel de decizie va fi interpretată imediat ca abuzivă şi arbitrară în presa de profil internaţională, cu efecte negative asupra mediului de afaceri românesc şi asupra încercărilor disperate de dezvoltare a pieţei de capital din ţara noastră", susţine AIPC.