O anchetă Mediafax duce la demisia unui consilier judeţean din Cluj

Autor: Vasile Magradean 07.11.2011

Consilierul judeţean Traian Cuc (PSD) a demisionat, luni, din Consiliul Judeţean Cluj, la finalul unei şedinţe extraordinare a instituţiei, după ce a fost găsit incompatibil de ANI, în condiţiile în care firma la care este asociată soţia sa a încheiat un contract cu CJ.

Traian Cuc a declarat, luni, că îşi asumă greşeala firmei SC Gentilia Construct, la care soţia sa este asociat şi administrator şpi care a câştigat un contract cu CJ Cluj.

"Am participat, luni, la ultima mea şedinţă în CJ Cluj şi demisionez, luni, aşa cum am promis. Am primit acea hârtie de la ANI, am fost în incompatibilitate pe perioada derulării contractului şi îmi asum această greşeală a firmei. Asta e viaţa. Legat de licitaţia de la Primăria Mociu, câştigată de SC Gentilia Construct SRL, am avut şansa să iau acel contract. Şi această firmă are 40 de oameni care nu mănâncă o jumătate de salariu, mănâncă şi ei o pâine întreagă şi trebuie să îşi câştige existenţa. Nu este un nou caz de incompatibilitate, pentru că eu nu sunt consilier la Mociu şi nu deţin nicio funcţie în Gentilia Construct", a spus Cuc.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) anunţau, în 19 octombrie, că Traian Cuc (PSD), consilier judeţean, se află în incompatibilitate întrucât firma SC Gentilia Construct SRL, la care soţia acestuia este asociat şi administrator, a încheiat un contract cu Consiliul Judeţean.

Cuc declarase atunci corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre o greşeală pe care şi-o asumă şi este dispus să îşi asume consecinţele.

La jumătatea săptămânii trecute, Cuc a anunţat că a primit înştiinţarea oficială din partea ANI în care se arată că este incompatibil şi că va demisiona luni din CJ Cluj.

MEDIAFAX a prezentat încă din 12 octombrie un material privind afacerile cu statul ale soţiei consilierului judeţean Traian Cuc.

Duminică, MEDIAFAX a prezentat un nou material conform căruia o firmă deţinută de soţia consilierului judeţean PSD Traian Cuc a câştigat, la câteva zile după ce ANI l-a găsit pe acesta incompatibil, un alt contract cu o primărie pentru un proiect finanţat inclusiv din bugetul CJ Cluj.

Firma respectivă, SC Gentilia Construct SRL, care are ca obiect de activitate, printre altele, construcţii de clădiri şi lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a obţinut, în ultimii ani, aproximativ 30 de contracte pe bani publici cu autorităţile locale şi judeţene, cu instituţii şi regii autonome din judeţul Cluj, valoarea acestora depăşind 9,5 milioane de lei.

Astfel, firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi Palatul Copiilor, unde director este consilierul PSD Valentin Cuibus.

De asemenea, SC Gentilia Construct SRL a obţinut, în ianuarie 2009, un contract cu Consiliul Judeţean Cluj, instituţie unde Traian Florinel Cuc deţinea funcţia de consilier judeţean, privind amenajarea unui drum de acces la gospodăria de apă Cămăraşu. Valoarea estimată a acestui contract a fost de 105.800 lei, iar cea finală, după adjudecare, a fost mai mare, de 109.429 lei. Acest contract a fost verificat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care a constatat, în 19 octombrie, că Traian Florinel Cuc, ales consilier judeţean din partea PSD în 23 iunie 2004, se află în incompatibilitate.

Ultimul contract obţinut de SC Gentilia Construct SRL, la şase zile după ce ANI l-a declarat incompatibil pe Cuc, vizează înfiinţarea unei subunităţi de pompieri şi SMURD în comuna Mociu.

Proiectul subunităţii de pompieri şi SMURD din Mociu prevede construirea unui corp principal de clădire care va adăposti personalul de intervenţie SMURD, cu aproximativ patru persoane pe tură şi care va fi prevăzut cu un garaj pentru autospeciale, la care se adaugă un depozit pentru butelii de oxigen şi o clădire anexă, platforme de circulaţie auto, parcaje auto şi alei pietonale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, iar valoarea contractului se ridică la 1.239.800 de lei.

O parte din fondurile necesare construirii subunităţii din Mociu provin din bugetul Consiliului Judeţean Cluj.