Traian Cuc a anunţat ieri că demisionează după dezvăluirile Mediafax. Drenarea banilor publici - faza pe judeţul Cluj: firma unui consilier judeţean, 9 mil. lei contracte cu statul

Autor: Vasile Magradean 08.11.2011

O firmă deţinută de soţia consilierului judeţean PSD Traian Cuc a câştigat, la câteva zile după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a găsit pe acesta incompatibil, un alt contract cu o primărie pentru un proiect finanţat inclusiv din bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Firma respectivă are, de altfel, aproape 30 de contracte din bani publici.

Situaţia este un exemplu de cum banii publici "se scurg" în contracte ale mai marilor zilei, nu doar la nivel central, ci şi local - iar aici situaţia este mult mai greu de cuantificat datorită "castelor" care se formează la nivel de autorităţi locale.

SC Gentilia Construct SRL, unde soţia consilierului judeţean clujean Traian Cuc (PSD) este asociat şi administrator, a câştigat, în 25 octombrie 2011, la şase zile după ce ANI l-a declarat incompatibil pe Cuc, un contract cu Primăria comunei Mociu pentru un proiect finanţat în mare parte din banii Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit datelor din Re­gis­trul Comerţului, la SC Gentilia Construct SRL sunt asociate două persoane fizice: Alexandru Cuc, fratele mai mare al lui Traian Cuc, şi Da­niela Cuc, soţia consilierului, ambii având câte 20 la sută părţi sociale, precum şi Dynamic Logistics Center SRL, cu 60 la sută. Conform declaraţiei de interese postată în 10 iunie 2011 pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj, Traian Florinel Cuc este director general al SC Dynamic Logistics Center SRL, de la care a încasat venituri de 5.800 de lei.

Datele de la Oficiul Registrului Comerţului mai arată că SC Dynamic Logistics Center SRL, care are ca obiect de activitate, printre altele, administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, dar şi fabricarea betonului, are doi asociaţi - Daniela Cuc, soţia consilierului, care are 80% părţi sociale, şi Anamaria Sonamita Giurgiu, cu 20% părţi sociale. Ambele firme au sediul la aceeaşi adresă din Câmpia Turzii şi apar ca având acelaşi număr de telefon.

De altfel, în declaraţia de avere a consilierului Traian Florinel Cuc este trecut şi faptul că soţia sa, Daniela, a obţinut un venit de la SC Dynamic Logistics Center SRL de 6.848 de lei, pe lângă cei 56.000 de lei obţinuţi de la SC Gentilia Construct.

Adresa de domiciliu a lui Traian Florinel Cuc este la aceeaşi adresă cu a firmelor SC Dynamic Logistics Center SRL şi SC Gentilia Construct SRL, respectiv într-un apartament de bloc din Piaţa Mihai Viteazu din Câmpia Turzii.

SC Gentilia Construct SRL, care are ca obiect de activitate, printre altele, construcţii de clădiri şi lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a obţinut, în ultimii ani, aproximativ 30 de contracte pe bani publici cu autorităţile locale şi judeţene, cu instituţii şi regii autonome din judeţul Cluj, valoarea acestora depăşind 9,5 milioane de lei.

Astfel, potrivit datelor din declaraţia de interese pe 2010 a lui Traian Florinel Cuc, SC Gentilia Construct SRL - unde acesta deţinea atunci funcţia de director general, funcţie pe care o avea şi la SC Dynamic Logistics Center - între anii 2008 - 2010 firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.

Firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), Palatul Copiilor, unde director este colegul său de partid din Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru construirea unui adăpost de animale, şi Centrul de Administrare a Creşelor.

De asemenea, conform da­telor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), SC Gentilia Construct SRL, unde soţia lui Cuc este asociat şi administrator, a obţinut, în ianuarie 2009, un contract cu Consiliul Judeţean Cluj, instituţie unde Traian Florinel Cuc deţine funcţia de consilier judeţean, privind amenajarea unui drum de acces la gospodăria de apă Cămăraşu. Valoarea estimată a acestui contract a fost de 105.800 lei, iar cea finală, după adjudecare, a fost mai mare, de 109.429 lei.

Acest contract a fost verificat de Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat, în 19 octombrie, că Traian Florinel Cuc, ales consilier judeţean din partea PSD în 23 iunie 2004, se află în incompatibilitate.

Acesta declarase în 19 octombrie corespondentului Mediafax că este vorba despre o greşeală pe care şi-o asumă şi este dispus să îşi asume consecinţele.

"Este vorba de o greşeală făcută de cei de la firmă. Eu eram plecat din ţară şi nu am văzut decât în momentul în care deja era înscrisă firma pe SEAP pentru licitaţia organizată. Este o greşeală pe care mi-o asum", afirma Cuc.

Miercuri Cuc a declarat că a primit înştiinţarea oficială din partea ANI în care se arată că este incompatibil şi că va demisiona luni din CJ Cluj.

Firma SC Gentilia Construct SRL a continuat să obţină contracte cu instituţii publice, plătite din bani publici, şi după ce ANI a constatat incompatibilitatea lui Traian Florinel Cuc.

Astfel, societatea a câştigat, în 25 octombrie, un contract cu Primăria comunei Mociu pentru un proiect finanţat în mare parte din banii Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit invitaţiei de participare publicată în SEAP în 15 septembrie, Primăria comunei Mociu, judeţul Cluj, intenţiona să execute lucrări de construcţii de posturi pentru servicii de urgenţă şi de salvare necesare unei subunităţi de pompieri şi SMURD, valoarea estimată a contractului fiind de 1.135.739,80 lei.

Criteriul de atribuire a contractului era, conform invitaţiei de participare, "preţul cel mai scăzut".

În cadrul procedurii de ce­rere de ofertă s-au depus, în 27 septembrie, trei oferte, iar în 25 octombrie Primăria Mociu a încheiat contractul cu ofertantul declarat câştigător, asocierea de două firme, SC Gentilia Construct SRL, lider al asocierii, şi SC Walhalla Invest Prod­comimpex SRL.

Valoarea contractului a fost de 1.239.800 de lei, mai mare decât cea estimată în invitaţia de participare lansată de Primăria Mociu, situaţia fiind similară celei de la licitaţia organizată în ianuarie 2009 de Consiliul Judeţean Cluj pentru drumul din comuna Cămăraşu.

Proiectul subunităţii de pompieri şi SMURD din Mociu prevede construirea unui corp principal de clădire care va adăposti personalul de intervenţie SMURD, cu aproximativ patru persoane pe tură şi care va fi prevăzut cu un garaj pentru autospeciale, la care se adaugă un depozit pentru butelii de oxigen şi o clădire anexă, platforme de circulaţie auto, parcaje auto şi alei pietonale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.

Pentru realizarea acestui obiectiv comunele beneficiare - Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Geaca, Mociu, Pălatca, Suatu şi Ţaga - s-au reunit în luna iunie 2011 în Asociaţia Microre­gională Câmpia Transilvaniei, care a solicitat sprijinul Consi­liului Judeţean Cluj pentru a înfiinţa acest serviciu de ur­genţă, care are drept scop deservirea întregii regiuni.

Într-un comunicat al CJ Cluj din 23 octombrie 2011 pre­şedintele instituţiei, Alin Tişe, anunţa că a semnat autorizaţia de construire pentru executarea lucrărilor la subunitatea de pompieri şi SMURD din comuna Mociu, care va fi "un serviciu mobil de urgenţă, intervenţie şi stabilizare a funcţiilor vitale, precum şi de transport până la cel mai apropiat centru spitalicesc".

"Înfiinţarea acestei unităţi este foarte importantă, deoarece asigură asistenţa în cazuri de urgenţă pentru o zonă importantă a judeţului, în care locuiesc peste 25.000 de oameni", arăta Alin Tişe.