Fostul şef al Campofrio: Să reduci numărul de angajaţi atunci când scad vânzările este aritmetică simplă. Aşa trebuie să evalueze şi Guvernul numărul de bugetari

Autor: Adelina Mihai 08.11.2011

Ovidiu Wencz, executivul care a ocupat timp de nouă ani funcţia de director general al producătorului de mezeluri Campofrio, spune că Guvernul ar trebui să evalueze dacă numărul de bugetari ar mai putea fi redus. ZF a cerut părerea celor care lucrează de ani de zile la elaborarea unor bugete anuale de sute de milioane de euro pentru propriile companii sau pentru multinaţionale, în încercarea de a arăta care sunt elementele pe care Guvernul ar trebui să le ia în considerare atunci când va aproba bugetul statului pentru 2012.

"Cred că ar trebui revizuită structura de personal în raport cu media europeană, adică să se vadă câţi contribuabili corespund unui funcţionar în România şi cum este la nivel european. Iar dacă se constată că sunt prea mulţi, să se ia măsurile manageriale necesare. Eu reduceam numărul de angajaţi atunci când vânzările - şi implicit producţia - de mezeluri scădeau, e aritmetică simplă. Sigur vor fi rezultate de optimizare bugetară în această zonă dacă se iau deciziile corecte", spune Wencz. În timpul mandatului său, cifra de afaceri a Tabco-Campofrio a crescut de la 20,7 mil. euro în 2001 la 32,5 mil. euro la finalul anului 2008.

Potrivit datelor obţinute de ZF, la sfârşitul lunii iulie 2011 erau înregistraţi, conform Institutului de Statistică, 199.000 de funcţionari în administraţia publică şi apărare, cu 40.000 mai mult decât în decembrie 2004, anul când PDL a venit la putere împreună cu PNL. Cei 199.000 de funcţionari sunt inima sistemului birocratic, ei fiind în primul rând funcţionarii publici din ministere, agenţii guvernamentale şi aşa-numitele "deconcentrate", adică reprezentanţele ministerelor în judeţe.