Bursa de la Bucureşti vrea să repete modelul Varşoviei în Balcani

Autor: Roxana Pricop 09.11.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi propune să atragă companii străine listate pe alte burse din regiune, în condiţiile în care companiile româneşti nu au curaj să se finanţeze prin piaţa de capital, iar statul amână din nou privatizările promise.

Ultimii trei ani nu au fost deloc uşori pentru bursa de la Bucureşti: încrederea investito­ri­lor s-a prăbuşit, iar com­­paniile private au re­nunţat la a mai folosi pia­ţa de capital pentru a-şi finanţa activitatea. Mai mult, listarea Fon­dului Proprietatea la un preţ de 0,64 lei/ac­ţiu­ne, mult sub valoa­rea nominală de un leu, alături de eşecul ofer­tei Petrom i-au fă­cut pe guvernanţi să mai amâne din privatizările promise. Deşi programate pentru acest an, ofer­tele secundare de acţiuni de la Trans­electrica şi Transgaz au şanse mici să se deruleze în 2011.

Astfel că bursa de la Bucureşti se uită spre operatorii din regiune pentru a găsi companii. Prima pe listă este bur­sa din Bulgaria, un operator de talie mi­că în regiune, dar care de-a lungul ul­ti­­milor ani a fost curtat de marii jucă­tori din Europa precum bursa de la Viena sau cea germană Deutsche Boerse.

Bursa din Bulgaria s-a listat pe pro­pria platformă la începutul anului şi se pregăteşte pentru privatizare, vânzarea pachetului de 50% din capital deţinut de stat fiind estimată pentru prima jumătate a anului viitor.

Marţi 8 noiembrie, oficialii Bursei de Valori Bucureşti au semnat un me­mo­ran­dum de colaborare cu bursa din Bul­garia, acesta fiind primul pas pentru ca listarea unei companii bulgă­reşti să fie posibilă la Bucureşti. Urmează conectarea depozitarilor cen­trali de pe cele două pieţe, proce­dură ce urmează a se încheia în urmă­toa­rele două-trei luni. Oficialii celor do­uă burse susţin că o companie listată la bursa din Bulgaria vrea să se listeze secundar la Bucureşti, pentru o lichi­ditate mai ridicată a acţiunilor având în ve­dere că tranzacţiile zilnice pe piaţa principală de la Sofia sunt în valoare de 500.000 de leva (300.000 de euro), în timp ce pe bursa ro­mâ­nească rulajele ajung şi la 10 milioane de euro pe zi.

"Nu pot spune sigur câte companii din Bulgaria se vor lista la Bucureşti, însă ştiu că este o compa­nie interesată, pentru că altfel nu am mai fi aici. Din câte ştiu, este un plan al manage­mentului com­pa­niei respective, însă mai tre­buie să obţină acor­dul acţionarilor", a spus Ivan Takev, directorul executiv al bursei de va­lori din Bulgaria prezent la deschi­de­rea şedinţei bursiere a BVB de marţi. Oficialul bulgar nu a furnizat de­ta­lii despre numele sau domeniul de acti­vitate al companiei.

Atragerea de emitenţi de pe bursele vecine a fost una dintre strategiile care au făcut din bursa de la Varşovia cel mai mare operator din Europa Centra­lă şi de Est. Privatizarea companiilor de stat prin bursă alături de obligarea fondu­rilor de pensii să investească pe piaţa locală de capital au completat modelul de succes la Poloniei.

"Este o idee foarte bună ca Bursa de la Bucureşti să se dezvolte ca un pol regio­nal şi să atragă companii din Bal­cani aşa cum atrage Bursa din Polonia companii din Europa Centrală şi de Est. În paralel, Bursa trebuie să conti­nue eforturile de a atrage companii loca­le", a spus Răzvan Paşol, preşe­dintele societăţii de brokeraj Interca­pital Invest.