Rechizitoriul procurorilor: Cum au delapidat Vîntu şi Luca aproape 100 mil euro din banii Petromservice

Autor: Mediafax 09.11.2011

Instanţa Tribunalului Bucureşti a decis ieri arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vîntu, fostul patron al Realitatea TV, de numele căruia se mai leagă şi cel mai mare faliment financiar din istoria modernă a României - FNI -, a lui Liviu Luca, intangibilul sindicalist până în această săptămână, precum şi a altor opt persoane, toate acuzate de delapidarea Petromservice cu 83 mil. euro şi de prejudicierea bugetului statului cu o sumă uriaşă, de 98 mil. euro.

Reţinuţi luni pentru 24 de ore cu pro­pu­ne­re de arestare, Vîntu a plecat ieri acasă după expirarea orelor de reţinere, în vreme ce Luca a aşteptat la Tribunal verdictul judecătorilor, care în ambele cazuri, precum şi a celorlalte opt persoane a fost: arest preventiv pentru 29 de zile. Vîntu urma să fie adus aseară de acasă pentru a fi reîncarcerat.

Există şi posibilitatea recursului, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Istoria Petromservice este veche şi com­plicată. În 2002 ministrul economiei de la acea vreme, Dan Ioan Popescu, a hotărât des­prin­derea din Petrom a activităţilor auxiliare ex­tracţiei petrolului brut şi gazelor naturale pentru a face compania mai suplă şi mai atractivă pentru privatizare.

Petromservice a preluat o serie de active ane­xe ale Petrom, precum şi peste 15.000 de an­gajaţi. Jumătate din acţiunile companiei erau controlate la înfiinţare de către Asociaţia Salariaţilor din Petrom, condusă de Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sin­dicat din România, iar celelalte 50% erau de­ţinute de circa 8.500 de persoane fizice, ma­joritatea salariaţi ai Petrom.

Însă, în 2008, OMV a plătit 328 de milioane de euro pentru a prelua activitatea Pe­trom­service. Un an mai târziu PSV Com­pany, fosta Petromservice, a intrat surprin­ză­tor în faliment, la doar un an după ce a încasat banii.

Unde s-au dus de fapt banii?

Probele administrate de procurori susţin că a fost vorba despre o falimentare controlată, care a dus la prejudicierea societăţii cu suma de 83,1 mil. euro şi la afectarea a 72.000 mem­bri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Probatoriul administrat a arătat că falimentarea controlată a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.


Cine sunt inculpaţii

Sorin Ovidiu Vîntu

Liviu Luca

Octavian Ţurcan, om de afaceri moldovean, mâna dreaptă a lui Vîntu

Fostul director general al Petromservice Gheorghe Şupeală

Fostul director financiar al Petromservice Zizi Anagnostopol

Omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă

Răzvan Florin Râmboacă

Daniela Braşoveanu

Ioan Bohâlţeanu

Delapidarea s-a produs prin intermediul a 22 de companii offshore