Cu Italia pe marginea prăpastiei, cancelarul german Angela Merkel cere formarea unei "noi Europe"

Autor: Adrian Voicu 09.11.2011

Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată, caută căi prin care să facă posibilă ieşirea ţărilor Uniunii Europene din zona euro, conform unui material ce urmează să fie publicat mâine în ziarul german Handelsblatt.

O comisie din cadrul partidului, care realizează proiectul de legislaţie, va prezenta acest proiect în cadrul unei întâlniri ce va avea loc joi. Conform proiectului, o ţară membră euro care nu vrea sau nu este capabilă să se conformeze regulilor monedei unice va putea să părăsească zona euro fără a pierde calitatea de membru al Uniunii Europene.

"Franţa şi Germania au avut consultări intense pe această temă în ultimele luni, la toate nivelurile", a declarat un oficial UE pentru Reuters. "Trebuie să acţionăm cu mare atenţie, dar adevărul este că trebuie să stabilim exact lista celor care nu vor să facă parte din club şi a celor care nu pot face parte din el. Făcând acest exerciţiu, vom fi foarte serioşi în privinţa criteriilor ce vor fi folosite ca puncte de reper pentru integrarea şi adoptarea politicilor economice".

"Încă îi puteţi spune euro, dar vor fi mai puţine ţări", a mai spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În aceeaşi ordine de idei, cancelarul Angela Merkel a cerut în această noapte adoptarea accelerată de reforme, care par "neplăcute", atenţionând că restul lumii nu va aştepta. "Asta va însemna mai multă Europă, nu mai puţină Europă", a spus cancelarul într-o conferinţă susţinută la Berlin.

Merkel a cerut schimbarea tratatelor UE după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a susţinut în mai multe rânduri o Europă cu două viteze în care ţărilor din zona euro să li se permită să accelereze şi să mărească gradul de integrare, în timp ce un grup mai extins să poată sta mai relaxat conectat la nucleul zonei euro.

"Este timpul pentru o descoperire a unei noi Europe", a spus Merkel. "O comunitate care să spună, indiferent de ce se întâmplă cu restul lumii, că nu va mai putea niciodată să îşi modifice regulile de bază, în caz contrar o astfel de comunitate nu poate supravieţui".