Alegere suprinzătoare: Greii bancherilor au decis să fie conduşi de un preşedinte executiv de 42 de ani

Autor: Claudia Medrega 10.11.2011

Florin Dănescu, 42 de ani, fost preşedinte al Romanian International Bank (RIB) a fost numit, în urma selecţiei, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), urmând să-şi preia mandatul începând cu 1 decembrie 2011.

Dănescu a ocupat în decursul ultimilor ani funcţii de conducere în sistemul bancar românesc, inclusiv la nivel de top management: şef departament Money Market&Foreign Exchange, şef departament trezorerie, vicepreşedinte, prim-vicepreşedinte executiv şi preşedinte executiv.

El deţine funcţia de preşedinte al RIB din 2008 şi a lucrat pentru bancă încă din 2000. Anterior, a lucrat şi la Ministerul Finanţelor şi fost Bancă Agricolă.

Dănescu a fost numit de Consiliul Director al ARB.

Asociaţia Română a Băncilor, care reuneşte 40 de bănci comerciale inclusiv Creditcoop, a aşteptat până pe 30 iunie dosare de candidatură pentru nou-înfiinţata funcţie de preşedinte executiv, primind mai multe CV-uri.

Una dintre principalele condiţii cerute în selecţia din iunie a fost deţinerea unei experienţe bancare relevante într-o poziţie de conducere în top managementul unei instituţii de credit din România. De asemenea s-au cerut abilităţi de comunicare şi vorbirea fluentă a limbii engleze în vederea reprezentării ARB şi la nivel internaţional.

Printre numele vehiculate drept candidaţi care şi-au depus dosarul pentru funcţia de preşedinte executiv al ARB s-au numărat numără Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost, Emil Ghizari, fost director general al Transfond şi fost prim-viceguvernator al BNR, şi Simona Fătu, fost vicepreşedinte executiv pe corporate al Volksbank.