Cum a motivat Tribunalul Bucureşti arestarea lui Vîntu: Vîntu îi consideră pe judecători indezirabili şi reuşeşte să scape de ei, iar în unele cazuri îi şi reuşeşte

Autor: Cătălin Lupăşeanu 11.11.2011

Sorin Ovidiu Vîntu îi consideră pe judecători indezirabili şi încearcă să scape de ei, iar în unele cazuri îi şi reuşeşte, arată judecătorul Mitu Stegaru în finalul motivării deciziei prin care l-a arestat preventiv pe omul de afaceri, respingând astfel cererea de recuzare a avocaţilor acestuia.

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii vineri motivarea deciziei prin care, în urmă cu trei zile, a emis mandate de arestare pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi a altor şapte persoane, toate acuzate de falimentarea controlată a companiei Petromservice.

"În sfârşit în ceea ce priveşte cererea de recuzare formulată de către inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu, în nota obişnuită de altfel inculpatul, în cauzele pe care le are pe rolul instanţelor, prin apărătorii aleşi, încearcă să scape de judecători pe care îi consideră «indezirabili» şi din nefericire uneori şi reuşeşte (cazul judecătoarei Camelia Bogdan, schimbată de o altă judecătoare a Tribunalului, Elena Burlan, care a admis cererea de recuzarea a omului de afaceri Vîntu, în dosarul favorizării lui Nicolae Popa - n.r.) instanţa o apreciază ca inadmisibilă, fiind respinsă ca atare, considerentele avute in vedere fiind următoarele: într-o constructie logico - juridică «demnă de o cauza mai bună sau de maieutică lui Socrate» apărătorul a invederat faptul că în cauză sunt incidente prevederile articolului 47 alineatul 2 Cod procedură penală în sensul că, judecătorul învestit cu soluţionarea prezentei cauze, şi-ar fi exprimat anterior părerea cu privire la soluţia care ar putea fi dată într-o cauză, arătând în acest sens că acesta prin încheierea din 29 aprilie, în opinie majoritară, a decis arestarea clientului său într-o altă cauză, reţinând ca temei articolul 148 litera d Cpp, în sensul că «inculpatul a săvârşit cu intentie o nouă infracţiune» astfel că în prezenta cauză a devenit incompatibil", se arată în documentul citat.

Instanţa, mai notează judecătorul Stegaru în motivare, "apreciază însă că în cauza sunt incidente prev art. 51 alin. 3 C.p.p., în sensul că motivul invocat de către apărător nu se circumscrie nici pe departe prev. art. 47 alin. 2 C.p.p., astfel că nu se impune trimiterea cauzei la un alt complet, care să se pronunţe, asupra temeiniciei motivului invocat. Astfel cu minimum de imaginaţie al oricărui apărător care se respectă" nu există motiv de recuzare care nu poate fi «agăţat» de vreunul din cazurile de incompatibilitate, prevăzute de lege, situaţie în care, prev art. 51 alin. 3 C.p.p. cu uşurinţă sunt golite de conţinut (pe o astfel de construcţie logico-juridică formulată de către o parte din proces ar trebui înaintată spre soluţionare unui alt complet şi o cerere de recuzare, formulată pe un motiv că « într-o viaţă anterioară judecătorul a fost suveran, iar inculpatul vasal, între aceştia existând însă relaţii de duşmănie, invocându-se in acest sens prev. art. 48 alin. 1 lit. d C.p.p.»), în consecinţă este lesne de observat că textul de lege prev. de art. 47 alin. 2 C.p.p. se referă la o antepronunţare cu privire la soluţia din cauza prezentă şi nicidecum din alte cauze care nu au absolut nimic în comun, cererea de recuzare fiind deci inadmisibilă, simpla enunţare a prev. art. 47 alin. 2 C.p.p. nefiind suficientă fără un minimum de «pipăire» a motivului de recuzare invocat chiar de către judecătorul recuzat", mai scrie judecătorul Stegaru.

Curtea de Apel Bucureşti a primit, joi, dosarul în care Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Şupeală, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu, pentru 24 de ore, acuzaţiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Recursurile formulate de aceştia vor fi judecate luni.