Turcia, Polonia, România şi Ungaria sunt ţările emergente cele mai vulnerabile la retragerile de fonduri ale băncilor europene

Autor: Sorin Pâslaru 11.11.2011

Wall Street Journal atrage iar atenţia astăzi într-un articol semnat de Kelly Evans despre vulnerabilităţile ţărilor emergente la criza datoriilor care a lovit Europa.

România este menţionată, împreună cu Polonia la sfârşitul unui articol care începe cu problemele pe care le-ar putea avea Turcia şi Ungaria ca urmare a crizei datoriilor suverane.

"Turcia şi Ungaria sunt ţările cele mai expuse la o retragere a creditelor de către băncile europene în condiţiile în care criza datoriilor intră într-o nouă fază marcată de aşteptata demisie a premierului italian Silvio Berlusconi. Cu o presiune în creştere pentru bănci să-şi majoreze capitalul, o angajare în vânzarea de active ar putea să frâneze creditarea în ţările emergente şi să le submineze creşterea", arată WSJ.

Publicaţia americană afirmă că instituţiile de reglementare estimează că băncile europene au nevoie de 106 miliarde de euro până la jumătatea anului viitor, ca parte a planului de recapitalizare. Cum însă această recapitalizare presupune bani noi, este posibil ca băncile să ajungă la o majorare a capitalului prin vânzarea de active.

Nomura Securities estimează că băncile europene vor vinde active de 1.000 de miliarde de euro. În prezent, mai notează WSJ, băncile încearcă să evite aceste vânzări de urgenţă. Spre exemplu, Societe Generale, a doua mare bancă franceză a anunţat o micşorare a dividendelor şi o reducere a bonusurilor pentru a-şi îndeplini ţintele de capital, după ce a raportat rezultate destul de slabe în al treilea trimestru.

După Statele Unite şi Marea Britanie, cea mai mare pondere în activele băncilor din zona euro o are Europa de Est.