Şeful Mercedes: Grecia ar trebui să iasă din euro. "Nu consider ruperea unei zale de restul lanţului drept o destrămare"

Autor: Vlad Popescu 11.11.2011

Directorul general al concernului auto Daimler, Dieter Zetsche, susţine că Grecia ar trebui să părăsească zona euro şi nu crede că blocul monetar s-ar destrăma odată cu revenirea statului elen la drahmă, transmite Reuters.

"Depinde cum defineşti cuvântul, dar nu aş considera ruperea unei zale de restul lanţului drept o «destrămare» a zonei euro. Să creezi fonduri de bailout unul după altul nu va ajuta dacă Grecia nu poate reveni din punct de vedere economic la nivelul restului Europei, în următorii 10-20 de ani", apreciază într-un interviu Dieter Zetsche, unul dintre cei mai puternici oameni din mediul de afaceri european.

O altă personalitate importantă a business-ului german, directorul general al Commerzbank, Martin Blessing, a cerut luna trecută Greciei să declare insolvenţa şi să-şi restructureze datoriile pentru a pune capăt crizei datoriilor de stat din zona euro.

Comentariile lui Zetsche reprezintă însă primele afirmaţii dure faţă de Grecia din partea unui mare exportator german.

Zetsche a arătat că grupul Daimler nu este îngrijorat că o criză similară celei declanşate în 2008 de falimentul Lehman Brothers ar putea readuce compania la pierderile din 2009, de 2,6 miliarde euro.