Credit Suisse va transfera Statelor Unite date despre 130 de clienţi americani suspectaţi de evaziune fiscală

Autor: Marius Oncu 13.11.2011

Banca elveţiană Credit Suisse va transfera SUA date despre 130 de clienţi americani cu conturi secrete în Elveţia, parte a unei investigaţii a autorităţilor din Statele Unite privind evaziunea fiscală, potrivit cotidianului SonntagsZeitung, citat de Reuters.

Credit Suisse a anunţat în această săptămână că va respecta o cerere a guvernului elveţian de a furniza informaţii despre conturi, după ce Statele Unite au cerut sprijin pentru a identifica americani suspectaţi de evaziune fiscală.

Potrivit unor surse citate de SonntagsZeitung, cererea vizează 130 de posesori de conturi la Credit Suisse. Reprezentanţii băncii elveţiene au a refuzat să comenteze informaţiile.

La începutul lunii noiembrie, Credit Suisse a anunţat un provizion de 295 milioane de franci elveţieni legat de ancheta SUA şi a avertizat că un eventual acord de rezolvare amiabilă a litigiului ar putea costa chiar mai mult.

Autorităţile SUA, care suspectează zeci de mii de americani bogaţi că ar avea conturi secrete în Elveţia, pe care le folosesc pentru a evita plata de taxe, investighează 11 bănci elveţiene, între care şi Credit Suisse.

Guvernul Elveţiei negociază de mai multe luni cu autorităţile americane o înţelegere pentru încheierea investigaţiei în schimbul unor amenzi şi a transferului de date despre clienţi suspectaţi de evaziune fiscală.

Elveţia a reuşit să încheie un acord cu SUA în 2009 pentru grupul bancar UBS, prin care UBS a plătit o amendă de 780 milioane de dolari şi a evitat formularea de acuzaţii de către autorităţile de la Washington. UBS a cedat şi date despre 4.450 de clienţi.

Secretul bancar a ajutat Elveţia să devină cel mai mare paradis fiscal din lume, cu active de 2.000 de miliarde de dolari, însă în ultimii ani a crescut presiunea din partea altor state care, afectate de criză, încearcă să obţină resurse financiare suplimentare din reducerea evaziunii fiscale.