Câţi bani au mai rămas pe bursă după ravagiul din august

Autor: Roxana Pricop 14.11.2011

Criza datoriilor suverane a şters 7 mi­liar­de de lei din conturile investitorilor, în intervalul cuprins între iunie şi sep­tembrie fiind înregistrată cea mai mare pierdere trimestrială de la declanşarea turbulenţelor financiare în 2008.

Valoarea totală a portofoliilor deţinute de inves­titori pe Bursa de la Bucureşti a scă­zut cu 7,4 mld. lei (1,7 mld. eu­ro) în al treilea tri­mes­tru, până la un to­tal de 13,07 mld. lei (3,1 mld. euro) la finalul lunii sep­tem­brie, potrivit sta­tisticilor emise de Fondul de Com­pensare a In­ves­titorilor (FCI). Statisticile nu iau în calcul dacă ace­laşi investi­tor are deschis unul sau mai multe con­turi. Valoarea to­ta­lă a acestor por­to­folii reprezintă valoarea acţiunilor în­re­gis­trate în conturile deschise de inves­ti­tori la societăţiile de brokeraj, bănci sau societăţi de admi­nistrare a inves­ti­ţiilor, acestea incluzând şi pla­sa­men­tele in­ves­titorilor în instru­mente fu­tures pe Bursa din Sibiu şi chiar ac­ţiu­nile cum­părate pe pie­ţele externe prin inter­me­diul fir­melor lo­cale de brokeraj.

În trimestrul al treilea indicele BET, principala re­ferinţă a Bursei de la Bu­cureşti, a scăzut cu 21,4%. Din acest interval, luna august, când temerile privind falimentul Greciei au escaladat, iar ratingul SUA a fost redus, a fost de de­parte cea mai dificilă pentru in­vestitori, indicele BET înregistrând o pier­dere lunară de 10,1%, faţă de o scădere de doar 3% în iulie şi de 9,9% în septembrie.

Portofoliile investitorilor instituţio­nali au fost cele mai afectate de aceste scăderi. În trimestrul al treilea va­loarea medie a portofoliilor inves­titorilor instituţionali s-a înjumătăţit de la 1,876 milioane de euro la 30 iunie la 0,994 milioane de euro la 30 sep­tembrie.

Deşi valoarea portofoliilor s-a de­preciat cu un nivel record, nu­mărul de conturi nu a suferit scăderi drastice, mai exact doar 200 de con­turi au fost închise în tri­mes­trul al treilea. La finalul lunii sep­tem­brie pe Bursa de la Bucureşti fi­gurau 88.148 de con­turi de inves­ti­ţii des­chise.

Acest lucru sem­nalizează ca in­vestitorii au pre­ferat să rămână în piaţă şi să nu îşi mar­cheze pier­derile, aşteptând o re­venire a pieţei de acţiuni. Din cele peste 88.148 de conturi, cea mai mare parte erau în valoare mai mică de 20.000 euro, în timp ce doar 5.748 de conturi aveau o valoare mai mare de 20.000 euro.

Lichidităţile din conturile inves­ti­torilor au crescut cu 11 mil. lei în tri­mes­trul al treilea, până la o valoare totală de 242 mi­l. lei, însă sub va­loarea de 251 mil. lei de la înce­pu­tul anului.

În septembrie numărul de inves­titori activi la bur­să a atins cel mai redus nivel din 2005, anul în care BVB a început să publice primele date statistice privind evoluţia numărului de conturi active de pe piaţă.

Numărul de conturi prin care investitorii au cumpărat acţiuni în luna septembrie a fost de doar 2.800.