Gruia Stoica a închiriat tronsoane de cale ferată în Galaţi

Autor: Ioan Dornescu 14.11.2011

CFR a atribuit trei contracte de în­chi­riere de cale ferată aparţinând in­frastructurii feroviare neinterope­ra­bile aferentă sucursalelor Timişoara, Cluj şi Galaţi, cel din urmă fiind adju­de­cat de Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Contrac­te­le de închiriere au fost atribuite în urma unei licitaţii publice derulate la Bursa Română de Mărfuri, a anunţat CFR.

Operatorul de transport feroviar de marfă Grup Feroviar Român şi-a adju­de­cat secţiile neinteroperabile ale su­cursalei Galaţi, respectiv Făurei - Te­cuci, Mărăşeşti - Panciu, Buzău - Berca, Comăneşti - Moineşti. Secţiile neintero­pe­rabile aferente sucursalei Timi­şoara au fost pre­luate de firma RC-CF Trans din Braşov. Firma este controlată de două persoane fizice, Costel Comana şi Iorgu Ganea, fiecare cu participaţii egale.

Grupa aferentă sucursalei Cluj a fost adju­decată de Via Terra Spedition din Cluj-Napoca, deţinută integral de Iulian Gaga. Durata de valabilitate a contrac­tu­lui de închiriere este de 4 ani. Guvernul a decis în iunie închirierea a circa 1.000 de kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri de tronsoane feroviare, es­timând că operaţiunea va genera eco­nomii de 109 mil. lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită anterior cu FMI.