Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Paul Comşa , Marius Oncu - Mediafax 14.11.2011

India negociază cumpărarea a 59 de elicoptere militare ruseşti, modelul Mi-17V-5, în schimbul a 1 mld. dolari (727 mil. euro), potrivit unui oficial din Ministerul indian de Apărare, citat de agenţia RIA Novosti. În noiembrie India a primit 80 de astfel de elicoptere pentru care a plătit 1,345 mld. dolari (978 mld. euro) în 2008.

Boeing a semnat un acord pentru a livra până la 70 de aeronave în valoare totală de 26 miliarde de dolari operatorului aerian Emirates, aceasta fiind cea mai mare comandă din istoria de aproape un secol a grupului american, transmite Bloomberg. Acordul, semnat la Salonul Aerian din Dubai, include o comandă fermă pentru 50 de avioane din modelul 777, evaluate la 18 mld. dolari, cu opţiunea achiziţiei a încă 20, a declarat preşedintele Emirates, şeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Băncile americane, precum JP Morgan sau Citigroup, câştigă cotă pe piaţa împrumuturilor pentru companii din Europa, în contextul impactului crizei datoriilor suverane asupra rivalilor francezi, potrivit Bloomberg. Instituţiile de credit de pe Wall Street au aranjat 10% din totalul de 860 de miliarde de dolari al împrumuturilor pentru companii în acest an în Europa. Băncile franceze BNP Paribas, Crédit Agricole şi Société Générale controlează împreună 15% din această piaţă, având cea mai redusă cotă din ultimii cinci ani şi în scădere faţă de cota de 16,5% de anul trecut. BNP Paribas şi Crédit Agricole au rămas cei mai importanţi doi creditori, în timp ce Société Générale a coborât pe poziţia a şasea, ocupată şi în 2009.

Banca elveţiană Credit Suisse va transfera către SUA date despre 130 de clienţi americani cu conturi secrete în Elveţia, parte a unei investigaţii a autorităţilor din Statele Unite privind evaziunea fiscală, potrivit cotidianului SonntagsZeitung, citat de Reuters. Credit Suisse a anunţat în această săptămână că va respecta o cerere a guvernului elveţian de a furniza informaţii despre conturi, după ce Statele Unite au cerut sprijin pentru a identifica americani suspectaţi de evaziune fiscală.