Marea relansare economică. Doar 15 credite date prin programul Kogălniceanu

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax 14.11.2011

Băncile au aprobat în două luni doar 15 credite pentru firme mici şi mijlocii garantate de stat prin programul Mihail Kogălniceanu, din 2.000 de dosare analizate şi transmise instituţiilor bancare de Agenţia pentru IMM-uri, care a solicitat băncilor să reducă timpul de soluţionare a dosarelor.

"Principala problemă în implementarea Programului o constituie timpul îndelungat de evaluare a dosarelor, la bancă. Răspunsul băncilor a fost că durata mare de procesare a dosarelor se datorează faptului că beneficiarii nu se prezintă la bancă în timp util (5 zile lucrătoare) de la primirea notificării privind acordul de principiu pentru subvenţionarea dobânzii, transmisă de către Agenţia pentru IMM-uri, sau se prezintă cu documentaţia incompletă, precizând că în mod normal, evaluarea ar dura două săptămâni, din momentul primirii dosarelor complete", se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Reprezentanţii Agenţiei au avut săptămâna trecută o întâlnire cu instituţiile bancare partenere în Programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri şi cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru analiza stadiului implementării acestuia, de la lansare.

Cele zece instituţii bancare partenere sunt Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banc Post, BRD Groupe Societe Generale , CEC Bank , Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Ţiriac Bank.

În acelaşi context, reprezentanţii Fondului de Garantare au menţionat că analiza unui dosar, în cazul în care acesta este complet, nu durează mai mult de câteva ore.

"Domnul Preşedinte (Cristian Haiduc, n.r.) a solicitat băncilor să micşoreze timpul de soluţionare a dosarelor şi a cerut fiecărei bănci partenere, o situaţie a dosarelor pe care le au în lucru în acest moment. Solicitarea se referă la cele 2.900 de IMM-uri aplicante, din care Agenţia a analizat până în acest moment 2.000 din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii şi pe care le-a înaintat băncilor. Doar 15 credite au fost aprobate, până în momentul actual. Ca urmare se impun eforturi susţinute din partea băncilor, pentru soluţionarea cu celeritate a aplicaţiilor IMM-urilor", se menţionează în comunicat.

De asemenea, bugetul alocat Programului, pentru anul 2011 nu a fost consumat, reprezentanţii Agenţiei recomandând instituţiilor partenere să introducă atât pe website-urile lor cât şi în publicaţiile de profil, o secţiune dedicată exclusiv programului pentru o mai bună promovare a acestuia.

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 24 milioane lei, urmând să beneficieze de ajutor în cadrul programului 4.000 de beneficiari. Pentru anul următor, bugetul creşte la 70 milioane lei, iar pentru 2013 la 71 milioane lei.

Prin programul "Mihail Kogălniceanu", lansat la începutul lunii septembrie, statul garantează în proporţie de 80% creditele accesate de întreprinderile mici şi mijlocii şi subvenţionează cu până la 50% dobânzile acestora. Garanţia statului nu trece însă de 100.000 lei.

Suma acordată reprezintă 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar valoarea este limitată la 30% din cifra de afaceri dacă firma are şi alte facilităţi de credit.