Oresa Ventures a cumpărat compania de papetărie şi birotică RTC Proffice Experience de la Octavian Radu

Autor: Mirabela Tiron 14.11.2011

Fondul suedez de investiţii Oresa Ventures a cumpărat compania de papetărie şi birotică RTC Proffice Experience SA, de la omul de afaceri Octavian Radu, valoarea tranzacţiei nefiind făcută publică.

"Scopul tranzacţiei a fost recapitalizarea firmei RTC Proffice Experience şi creşterea capitalului de lucru", a declarat Cornel Marian, managing director al Oresa în România. Negocierile cu omul de afaceri Octavian Radu au demarat în primăvara anului acesta. Oresa Ventures este o companie suedeză de investiţii, care activează în România şi în Europa Centrală şi de Est din 1995. Fondul de investiţii mai a cumpărat pe piaţa locală mai multe companii, printre care producătorul de materiale de construcţii Somaco Grup Prefabricate, brokerul de credite Kiwi Finance şi producătorul de vopsele Fabryo

Compania RTC Proffice Experience SA a finalizat anul trecut cu afaceri de 28 de milioane de euro şi un pierderi de 1,2 milioane de euro, la 158 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Din cauza crizei nu am mai putut să susţin financiar firma Proffice, la adevărata capacitate. Pentru grupul RTC această tranzacţie înseamnă reducerea îndatorării cu peste 25%, urmând strategia iniţiată în 2010", a declarat omul de afaceri Octavian Radu.

Cornel Marian a mai declarat că Oresa semnează doar tranzacţii între 10-20 de milioane de euro cu companii care pot genera anumite marje de profit şi care au un anumit model de business dar în acelaşi timp care oferă posibilitatea unui exit. Şi oportunităţile de consolidare pe piaţă au fost luate în considerare.

Mai multe firme din grupul RTCa u fost copleşite de datorii şi au intrat în insovenţă în ultimii doi ani. Sebra Francize, firma din grupul RTC controlat de Octavian Radu, care operează francizele din domeniul cafenelelor şi restaurantelor, a cerut la începutul lunii mai anul acesta intrarea în insolvenţă, după ce a acumulat datorii de 4,5 milioane euro către bănci şi furnizori. Sebra Francize operează două cafenele Cup&Cino în Bucureşti şi una în Cluj-Napoca, precum şi restaurantul Vapiano din Capitală. Ceele două branduri sunt francize internaţionale

În vara anului trecut, atât Diverta, cât şi TCE Logistică, firme de asemenea deţinute de Octavian Radu, au intrat în reorganizare judiciară. Recent, şi la cea de-a treia firmă a omului de afaceri, Fashion Retail Group, creditorii au votat intrarea în insolvenţă

În ultimii doi ani, grupul RTC a avut pierderi de 20 de milioane de euro. Octavian Radu a susţine că RTC a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de sub 100 de milioane de euro, cu mai mult de jumătate sub business-ul din 2008.