Mercedes continuă angajările la fabricile de cutii de viteze din Cugir şi Sebeş şi îşi majorează vânzările cu 60%

Autor: Laurentiu Cotu 16.11.2011

Compania a realizat în 2010 afaceri totale de 86 mil. lei (circa 20 mil. euro), mai mult cu 76% faţă de rezultatele obţinute în 2009, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Star Transmission Cugir produce componente pentru cutii de viteze şi motoare pentru clienţi precum Daimler (fabricantul Mercedes- Benz), JTEKT, Schmidt, Kuka sau Mitec.

"În prezent evoluţia pieţei este stabilă, însă există riscul ca piaţa să scadă datorită situaţiei economice din Uniunea Europeană. În momentul de faţă deţinem două fabrici pe piaţa locală şi nu intenţionăm deocamdată să ne extindem activitatea", au declarat reprezentanţii companiei Star Transmission Cugir.

Compania este prezentă pe piaţa locală din anul 2001, când a fost creat un joint-venture între concernul german Daimler AG şi Compania Naţională Romarm (controlată de Ministerul Economiei). Pe de altă parte, Daimler şi-a făcut intrarea pe piaţa locală încă din anul 1996, când a fost demarată colaborarea cu Compania Naţională Romarm (prin Uzina Mecanică Cugir), în vederea producţiei de componente pentru cutiile de viteze ale autoturismului Mercedes- Benz A Klasse.

În prezent, germanii deţin prin compania Star Transmission Cugir două fabrici pe piaţa locală, în Cugir şi Sebeş. Capacitatea lunară de producţie a companiei ajunge la circa 600.000 de piese. Star Transmission Cugir are 650 de angajaţi, 100 dintre aceştia lucrând pentru fabrica din Sebeş a companiei, inaugurată anul trecut.

Conducerea companiei spune că va continua în perioada următoare recrutările, în prezent pe site-ul STC fiind disponibile posturi de inginer tratamente termice, inginer proiectant (pentru fabrica din Sebeş), inginer managementul calităţii (pentru fabrica din Cugir).

Cea de-a doua fabrică a companiei, cea din Sebeş, are o suprafaţă de 7.200 mp şi a fost inaugurată anul trecut, când a fost demarată şi producţia componentelor pentru cutii de viteze, precum şi montajul cutiilor de viteză. Conducerea companiei nu a oferit informaţii despre valoarea investiţiei în noua unitate de producţie deţinută de Daimler AG în Sebeş. Conform unor informaţii anterioare, investiţiile anunţate iniţial de Daimler la Cugir se ridică la 10 mil. euro.

În 2010, Star Transmission Cugir şi-a redus pierderea la 3,4 mil. lei (0,8 mil. euro) după ce în anul anterior compania a consemnat o pierdere de circa 9,3 mil. lei (2,2 mil. euro), conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Numărul mediu de angajaţi ai companiei a crescut de la 427 în 2009 la 490 anul trecut.