Bloomberg şi Financial Times despre băncile din Est: "BERD încearcă să ţină băncile străine în Est", "Europa de Est are cele mai multe motive să se teamă"

Autor: Alexandru Stefan Matei 15.11.2011

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) conduce negocierile dintre bănci şi politicienii din Europa pentru a doua oară în ultimii trei ani pentru a preveni un exod al acestora din Europa de Est, scrie Bloomberg.

Subiectul situaţiei sectorului bancar din Est este unul căruia presa occidentală i-a acordat o atenţie deosebită în ultimul timp. Şi cotidianul Financial Times a publicat astăzi un articol pe această temă intitulat "Europa de Est are cele mai multe motive să se teamă de o retragere a băncilor".

Agenţia de presă Bloomberg mai scrie că soluţia de acum va fi diferită de Iniţiativa Viena din 2008, atunci când marile bănci europene şi-au susţinut subsidiarele din ţări precum Polonia sau Ungaria după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers. S-ar putea ajunge la o înţelegere în câteva săptămâni, a declarat Piroska Nagy, consilier al economistului-şef al BERD.

"În această situaţie este nevoie de o coordonare mai strânsă", a spus Nagy. "Altfel vom vedea efectele negative ale soluţiilor naţionale".

Motivul temerilor privind băncile din Est a pornit de la decizia liderilor politici europeni de a cere băncilor să îşi majoreze capitalul de bază la 9% din activele totale ponderate la risc până la jumătatea lui 2012 pentru a face faţă turbulenţelor de pe pieţele financiare. Cu mai mult de trei sferturi din secotarele bancare ale ţărilor est-europene sub controlul creditorilor occidentali precum UniCredit sau Erste, diviziile locale ar putea primi mai puţin sprijin de la băncile-mamă, a atras atenţia BERD. Băncile vest-europene au nevoie de 106 miliarde de euro, conform Autorităţii Bancare Europene.

Ponderea mare a sectorului bancar aflat sub controlul băncilor străine este motivul pentru care şi Financial Times consideră "că Europa de Est are cele mai multe motive să se teamă" de o retragere a băncilor occidentale de pe pieţele emergente.

"Dacă Polonia şi Cehia rămân în continuare atractive, oricare altă piaţă rămâne vulnerabilă în faţa unei crize a creditului, în condiţiile în care băncile din Vest au îngheţat creditarea. Problemele ar putea fi agravate de faptul că acestea încearcă să îşi vândă vechiile portofolii sau chiar întregi subsidiare", notează cotidianul de business.

Mai mult, situaţia este cu atât mai dificilă cu cât băncile cu cea mai importantă prezenţă în Est sunt cele care au cele mai mari probleme acasă. În afară de UniCredit şi Commerzbank, lista cu bănci cu probleme este completată de Erste şi Raiffeisen din Austria, pe care analiştii le consideră subcapitalizate, Societe Generale din Franţa, care a început un proces de restrângere, şi, evident, băncile greceşti care au cele mai graveprobleme, mai scrie Financial Times.

Toate băncile de mai sus, cu excepţia Commerzbank, sunt prezente pe piaţa din România, unele dintre ele fiind jucători importanţi în sistem.