Lazăr, MFP: Emisiunea de obligaţiuni va fi afectată de contextul internaţional

Autor: Marius Radu - Mediafax 15.11.2011

Contextul nefavorabil de pe pieţe şi retrogradarea ratingului Ungariei vor afecta emisiunea de obligaţiuni în dolari pregătită de România, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr.

"Bineînţeles că va afecta emisiunea de obligaţiuni. Ceea ce s-a întâmplat cu retrogradarea ratingurilor pe Ungaria şi a celorlalte ţări din jurul nostru ne afectează şi pe noi, iar din ceea ce am văzut, şi ceea ce cred, este că politica de ieşire pe piaţa de capital va fi la momentele favorabile", a spus Lazăr, întrebat dacă va fi afectată emisiunea în dolari în actualul context nefavorabil şi a creşterii CDS-ului României la peste 400 puncte.

Lazăr a mai arătat că Ministerul Finanţelor nu-şi permite să se împrumute la un preţ foarte mare.
Întrebat dacă Finanţele ar putea chiar să tragă bani din acordul preventiv cu FMI anul viitor, Lazăr a spus că şi aceasta este o opţiune dacă împrumutul de pe piaţa internă va deveni foarte costisitor, însă pentru moment nu se are în vedere o astfel de variantă.

"Orice decizie prin politica financiară trebuie să aibă în vedere avantajele şi dezavantajele contextului. Dacă împrumutul de pe piaţa internă este foarte sau extrem de costisitor este şi aceasta o soluţie, dar în acest moment nu avem o astfel de problemă. În cazul în care ne confruntăm cu astfel de probleme vom alege soluţia cea mai avantajoasă', a mai spus Lazăr, la conferinţa "Plusurile şi minusurile politicii fiscale - ce trebuie făcut pentru ca taxarea să nu mai fie o povară pentru companii?", organizată de Ziarul Financiar.

Ministerul Finanţelor pregăteşte o emisiune de obligaţiuni româneşti denomiate în dolari pe piaţa SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor, suma finală, maturitatea, dobânda, precum şi toţi ceilalţi termeni şi condiţii financiare vor fi stabiliţi la momentul lansării emisiunii, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Sceretarul de stat în ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi a anunţat recent agenţiile de presă străine că România va începe de vineri, 11 noiembrie, turneul de promovare a emisiunii de obligaţiuni pe piaţa SUA.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN (Medium Term Notes) pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului,

Finanţele au atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Fitch a înrăutăţit vineri perspectiva de rating a Ungariei, iar Standard & Poor's a anunţat că ar putea revizui în scădere ratingul ţării în categoria nerecomandată investitorilor.