Ziarul Financiar a fost pe Wall Street. Vedeţi aici cum arată de aproape comunitatea Occupy Wall Street

Autor: Ciprian Botea 15.11.2011



"Keep moving! Keep moving! You can't stay here!", se adresează un poliţist mulţimii care se oprise vineri în faţa Zuccoti Park, "sediul" mişcării Ocupaţi Wall Street-ul. Poliţiştii new-yorkezi se pregăteau să "cureţe" zona de protestatari încă de săptămâna trecută.

Trotuarul din faţa Zuccotti Park nu are o lungime mai mare de 25 de metri, dar de-a lungul lui se aflau circa zece poliţişti care supravegheau orice mişcare a protestatarilor. Maşinile de poliţie stăteau înşirate în spate, de-a lungul străzii.

În interiorul parcului, unde peste o sută de corturi erau aşezate pe numai 1.500-2.000 de metri pătraţi, trecătorii îşi croiesc drum destul de greu pe nişte alei înguste. Fiecare protestatar încearcă să-şi facă auzită vocea cât mai bine, iar pancartele inscripţionate cu diverse mesaje îţi sar în ochi fiecare pas.

Toată lumea ştie ce vor oamenii a căror casă a devenit de două luni Zuccotti Park, dar reporterii televiziunilor americane se plimbă încă printre protestatari cu aceeaşi întrebare: "De ce te afli tu aici?"

"Vrem ca şi bogaţii să-şi plătească impozitele aşa cum face toată lumea. Toţi suntem egali şi nimeni nu ar trebui să aibă mai mult decât ceilalţi", spune o femeie în timp ce mai multe camere video sunt îndreptate asupra ei.

Printre corturi, dar şi pe trotuare au apărut chioşcuri şi tarabe, unde se vând suveniruri sau alimente, dar şi un punct de prim ajutor.

Există şi un "birou" de informaţii, unde o pancartă afişează cu litere mari un mesaj adresat lui Michael Bloomberg, primarului New York-ului: "Bloomberg you must folow us!"

Mesajul pare să nu îşi fi atins însă ţinta, iar evacuarea protestatarilor a început noaptea trecută.