Agricultura şi-a „turat“ motoarele în T3 peste toate aşteptările

Autor: Gabriel Razi 16.11.2011

Creşterea economică de 4,5% din trimestrul al treilea a fost asigurată în mare măsură de agricultură, sector care a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii cinci ani. Sectorul, nu numai că va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, dar îşi va majora şi contribuţia în Produsul Intern Brut la 7,5%, potrivit estimărilor ZF.

"Creşterea înregistrată în al treilea trimestru pe baza agriculturii era de aşteptat. Am spus încă de acum un an că vor veni ani când evoluţia agriculturii se va simţi în PIB. Estimam anul trecut că agricultura va aduce un plus între 4% şi 6% în PIB", spune Adrian Porumboiu, proprietar al unui business de peste 160 de milioane de euro în agricultură.

Analiştii se aşteptau încă din trimestrul al doilea ca anul agricol record să împingă în sus creşterea economică din ultimele două trimestre, însă cei mai mulţi au estimat că plusul din T3 va fi de până la 3%.

Plusul din agricultură a fost adus în acest an de recoltele-record aduse de vremea bună, dar şi de preţurile-record pentru produsele agroalimentare.

Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din acest an, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa internă, valorează 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe bursele internaţionale. Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro. Per total, valoarea producţiei agricole din acest an trece de 12 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de 2010, potrivit unor estimări anterioare. Anul trecut valoarea recoltelor de cereale şi plante oleaginoase s-a cifrat la 10 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Avansul se va vedea şi în ultimul trimestru al acestui an, pe baza porumbului care va merge în mare parte la export, însă

într-o pondere mai redusă ca în trimestrul al treilea", adaugă Porumboiu, care exploatează 35.000 de hectare de teren agricol.

În acest an recolta de porumb va atinge 10,4 milioane de tone, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, potrivit unor estimări anterioare ale Ministerului Agriculturii. Această cantitate va aduce în conturile fermierilor circa 1,8 miliarde de euro, aceşti bani urmând să se vadă în PIB în ultimul trimestru al anului.

O altă linie pe care vor veni plusuri pentru sectorul agricol în T4 vor fi şi exporturile având în vedere că o mare parte din cereale sunt exportate de traderi în ultimele luni ale anului atunci când preţurile sunt mai mari faţă de cele de după recoltă. Exporturile agricole ale României au crescut în perioada ianuarie-iulie la 1,7 miliarde de euro, cu 70% faţă de exporturile din aceeaşi perioadă din 2010, potrivit ultimelor date publice disponibile.

Per total, avansul din acest an al agriculturii, estimat la circa 25% faţă de anul trecut, va duce contribuţia în PIB a acestui sector până la 7,5% pe fondul scăderii ponderii industriei şi, probabil, a serviciilor, potrivit estimărilor ZF.

Creşterea ponderii agriculturii în PIB din acest an va fi prima din ultimii ani având în vedere că din 2005, când acoperea 8% din PIB, agricultura a coborât spre 6% în 2009 şi 2010. Specialiştii spun însă că agricultura nu poate fi un principal motor de creştere al economiei în condiţiile în care acest sector este dependent direct de vreme şi fluctuează de la an la an. În ultimele luni agricultorii români au subliniat în repetate rânduri că seceta va avea un impact semnificativ asupra producţiei agricole de anul viitor. Adrian Porumboiu spune însă că sectorul îşi va păstra greutatea şi în 2012. "Agricultura va rămâne importantă şi la anul chiar dacă nu a plouat de câteva luni. Am terminat însămânţările chiar şi în aceste condiţii, dar am avut costuri mai mari".