Ultima luptă a lui Rupert Murdoch: hărţuit de contestatari, unul dintre cei mai bătrâni CEO din lume nu se predă

Autor: Paul Comşa 16.11.2011

Rupert Murdoch ţine cu dinţii de fotoliul de director executiv al imperiului media News Corp. pe care l-a creat, deşi tot mai multe voci cer o schimbare radicală în mana­gementul grupului ca urmare a scan­dalului legat de violarea intimităţii în Marea Bri­tanie. Luna trecută, mogulul a fost întâm­pinat la intrarea Teatrului Zanuck din Los Angeles, locul unde trebuia să se ţină şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, de un cor de pro­teste şi de numeroase pancarte prin care i se cerea demisia.

"Rupert este la putere de peste 58 de ani. Au trecut 24 de ani de când guvernanţa sa este ca­tas­trofală, iar scandalul pirateriei telefoa­ne­lor este un dezastru. Este timpul pentru cel mai bă­trân director executiv din lume să se retragă", a rezumat situaţia Stephen Mayne, un jurnalist australian care militează pentru drepturile acţio­narilor, citat de CNBC. Deşi înoată împo­triva curentului, Rupert Murdoch se încăpă­ţâ­nează să reziste valului de atacuri care îl lovesc din toate părţile. Asemenea unei vulpi bătrâne, el a supus votului acţionarilor doar hotărârile care-l interesau şi a evitat cu eleganţă dezba­terile legate de demisia sa. Vocile protes­tatarilor nu puteau avea ecou în sala de şedinţe deoarece familia Murdoch, deşi deţine doar 12% din capitalul grupului, controlează 40% din voturi.

"Ni se vorbeşte destul de mult despre performanţele News Corp., care sunt exce­lente", explică unul din acţionarii minoritari, citat de cotidianul francez Les Echos.

Consiliul de administraţie al News Corp. este de mult timp o ţintă a criticilor experţilor în guvernanţă corporativă, care argumentează că acesta nu-şi îndeplineşte corespunzător atri­buţiile de supraveghere a companiei, iar scan­dalul legat de interceptările telefonice "este probabil cel mai vizibil exemplu al eşecului supravegherii de către board", conform Institu­tio­nal Shareholders Services.

Majoritatea acţionarilor susţin că nu erau la curent cu amploarea interceptărilor de tele­foa­ne de la fostul tabloid News of the World (NOW), controlat de grupul media. Anche­tatorii au descoperit că tabloidul a recurs la de­tec­tivi privaţi timp de opt ani pentru a moni­toriza până la 4.000 de persoane, între care politicieni, membri ai familiei regale şi alte celebrităţi, dar şi victime ale atentatelor de la 7 iulie 2005, de la Londra, şi o elevă în vârstă de 13 ani, Milly Dowler, asasinată în 2002.

Deşi cotaţiile News Corp. s-au prăbuşit în august, ele s-au înscris la scurt timp pe un trend as­cen­dent deoarece presa scrisă are un impact tot mai mic asupra cifrei de afaceri de peste 30 mld. dolari a conglomeratului media. Veni­turile ob­ţi­nute din presă reprezintă doar 20% din cifra totală de afaceri şi aproximativ 10% din profi­tu­rile imperiului care se întinde din China până în Italia.