Ce otrăvuri bea românul/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu 18.11.2011

Lichid de parbriz transformat în alcool după ce a fost lăsat la soare. Băut apoi cu bucurie de românii însetaţi. Mii de oameni consumă băuturi contrafăcute, produse în căzi de baie sau în instalaţii improvizate. Asta în vreme ce statul pierde anual 750 de milioane de euro la buget. Pierderile sunt cauzate chiar de autorităţi, care au avut grijă ca legile să sune în aşa fel încât evazionşitii să prospere.



Romanul bea oricand, cu motiv sau fara. Bea de saracie sau atunci cand crede ca a dat norocul peste el. Bea inainte de munca, ca sa aiba energie, dar bea si pentru a se relaxa dupa program. Bea acasa sau in deplasare. Doua milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10 la suta din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si cu toate acestea, statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Si investeste la fel de putin in sanatatea oamenilor atinsi de viciu si de efectele acestuia. Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce in spitale sau programe de preventie.

Acum cateva luni, in Botosani au avut loc descinderi ale politiei, iar rezultatul lor parca nu a mirat pe nimeni. Piete, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votca si rom produse intr-un depozit clandestin de langa Manastirea Copauti. Modul de lucru era pe cat de simplu, pe atat de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpara lichid pentru curatat utilaje, alcool asa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome il transforma in tone de votca si rom - spun procurorii. Prim-procurorul Botosaniului, Cristian Popovici, stie cum astfel de substante ajungeau pe piata. Pentru a putea fi vandut fara accize, alcoolul etilic produs in scopuri industriale trebuie sa fie supus unor transformari in asa fel incat sa nu mai poata fi folosit pentru consumul uman. Numai ca in Romania este permisa o astfel de denaturare care nu numai ca nu altereaza proprietatile alcoolului, dar de multe ori il face mai atractiv pentru consumatori. "Practic un rom si o votca cu o concentratie de 22 la suta. Dintr-un litru de alcool etilic vandut ca dilusol rezulta 4 litri si ceva, 4 l jumatate de rom sau votca. Un litru de dilusol la producator era 5,75-6,25 in functie de perioada. Din informatiile noastre, vindeau si la negru si am si reusit sa probam o cantitate impresionanta vanduta in acea perioada, il vindeau la 10-11 lei per litru…"

Numai in 4 luni, anchetatorii au identificat o evaziune fiscala de cel putin 1 milion de euro. 1 milion de euro in 4 luni la un singur afacerist din Botosani. De fatada, acesta avea o macelarie, insa in spate macelaria vindea votca.

Cum este este posibil ca in 2011 romanii sa bea votca din lichid de curatat? Simplu, cu ajutorul statului. Lista substantelor care ar trebui sa transforme alcoolul etilic intr-unul impropriu consumului uman este discutabila. La Ministerul de finante, directorul pe probleme de legislatie, Claudiu Dragan, pare neputincios. "Legea a fost facuta pentru un operator economic, pentru operatorii economici pe care i-am crezut de buna credinata. In momentul in care devine un fenomen, modificam legislatia. Putem propune o modificare de legislatie." Nu ni se poate da un raspuns la intrebarea de ce nu a fost facuta o astfel de modificare pana acum, la fel de ce nu au fost consultati specialisti in chimie.

Mirosul de alcool este un miros destul de puternic, mai ales cand concentratia este semnificativa, aici eu stiu, 20-25%. Acest miros poate sa mascheze mirosul unor denaturanti. Fenolftaleina nu miroase. Aceasta solutie poate sa contina o substanta semnificativa de fenolftaleina, dar la miros nu pot sa o simt. Fenolftaleina in cantitati mai mari poate sa fie un purgativ, dar nu in cantitatile prevazute de Codul fiscal romanesc. Interesul este simplu, fiecare litru de alcool destinat consumului uman se accizeaza cu 7,5 euro. Alcoolul industrial are insa acciza 0! De aici si interesul pentru aceasta lista a denaturantilor. 7,5 euro in minus la bugetul statului inseamna 7,5 euro in plus in buzunarul vanzatorilor si asta pentru fiecare litru de alcool.

Nici macar nu era foarte greu sa se faca o lista serioasa, exista destule exemple in Europa. "In Marea Britanie - spune Ioan Calinescu, profesor univ. Chimie Organica - prin alcool complet denaturant se intelege un amestec care contine 10% hidrocarburi. In momentul in care pui 10% alcool in hidrocarburi, practic nu mai ai mijloc de a masca denaturarea. Ce inseamna hidrocarburile astea? Pot sa insemne inclusiv benzina sau alte hidrocarburi obtinute exclusiv din lemn, dar care inca o data schimba atat de profund gustul alcoolului, incat nu mai poate fi utilizat in obtinerea de bauturi."

Si alte substante din codul fiscal lasa loc de interpretari. De exemplu uleiul de menta sau lavanda. Legiuitorii parca s-au gandit la papilele gustative ale consumatorilor si nu la evaziunea fiscala!

Naivitatea cu care reprezentantul ministerului de finante ne raspunde la intrebari este invers proportionala cu buna credinta a producatorilor de alcool. In urmatoarea perioada de timp, lista va fi probabil revizuita. Si totusi au trecut 21 de ani si nimeni nu si-a pus pana acum aceasta problema. "Nu poti sa scoti actul normativ de modificare a codului fiscal sau a normelor de aplicare doar de pe urma unei simple propuneri sau de cate ori vine cineva cu o idee de imbunatatire a legislatiei - spune Vasile Aonceoaiei de la Garda Financiara. Ele se cumuleaza, din cauzistica, din practica, se emite dupa aceea un act normativ."

Reprezentantii organizatiilor patronale din zona alcoolului sunt si ei ingrijorati de ceea ce se intampla pe piata.

ROMEO DASCALU- presedinte GARANT

De cele mai multe ori, vreau sa va spun ca are un alcool de foarte proasta calitate. Este un alcool brut, nici macar rafinat si care este extraordinar de daunator organismului uman.

"Consumul de spirtoase este undeva la 9 l de spirtoase pe cap de locuitor pe an - ne precizeaza Romeo Dascalu, presedintele firmei Garant -, iar din evidentele ANAFului vorbim despre 1 l pe cap de locuitor pe an, vorbim de un furt de 8 l pe cap de locuitor care nu este fiscalizat."

In zona parcului Tineretului din Botosani, clientii parca asteapta si acum sa vina transportul de genocid. Magazinul in care se vindea este deschis.

Dumitru Amisculesei se afla in stare de libertate si asteapta sa fie judecat, iar avocata lui ne-a transmis ca se considera nevinovat si refuza interviul. Deznodamantul povestii este insa departe. Am incercat sa-l cautam la punctul de lucru, acolo unde votca si romul se imbuteliau, dar toate incercarile noastre au esuat.

In pet-uri de 10 l vindeau en-gros aici la statia de imbuteliere. Apoi o vindeau altor comercianti sau o desfaceau in sistem en-detail. Fie la peturi de 3 l, fie varsat, 1 l, jumatate de litru, in functie de buzunarul fiecarui consumator. Au fost identificati in Botosani peste 160 de clienti care faceau afaceri cu Amisculesei. Este clar ca intrebarile noastre nu sunt pe placul celor din zona.

Alcoolul industrial, dilusolul sau alte produse aruncate pe piata erau cumparate de la o firma din Baia Mare. La o singura cursa, se puneau pe piata peste 120 de mii de litri de bautura contrafacuta.

Politia a descoperit un solvent, Bioambient, recomandat pentru dezinfectii contra mucegaiului, un lichid de curatat parbrize, Rally Formula, culoarea asta este si ea inlocuita, in momentul in care este expus la soare. Produsul asta nu necesita nici macar o combinatie cu apa sau cu un alt colorant. Are o tarie de 35 la suta. Se face un litru, un litru jumatate de votca, acum depinde de ficatul si preferinta consumatorului. Aceste produse se comercializeaza si acum de catre o firma din Baia Mare. Nu sunt produse destinate consumului uman. Nu sunt supuse accizelor, si cu toate astea piata este invadata de produse derivate din Sirox, Bioambient sau Rally Formula.

Pe cei de Baia Mare nu i-a deranjat nimeni. In momentul in care distribuiau marfa in Botosani, o faceau si in alte judete din nordul tarii - Cluj, Bihor, Suceava sau Maramures. Este greu de crezut ca o parte din marfa nu ajungea tot in ficatii romanilor.

Dar fenomenul nu este singular. In toata tara gasim cate un Amiculesei. Iar spitalele din toata tara sunt ticsite de bolnavi loviti de alcool. De ciroza etilica. "Daca bei mult si prost cum se bea la noi, vezi mai mult complicatiile - spune Lucian Negreanu, medic la Spitalul Universitar. Pe langa saracie, pe langa tarele de educatie care duc la toate lucrurile astea, sunt si oameni care speculeaza, care vand bauturi proaste, si care venind peste acest lucru, genetic proasta, mancare putina, educatie foarte proasta, de aia vedem pacientii de regula cu complicatii majore… si de multe ori foarte dificil de salvat si cu costuri exagerat de mari."

La cateva luni, tot in judetul Botosani, la Bucecea, a fost descoperita o alta retea de contrabandisti care procedau identic cu gruparea Amisculesei. Luau materia prima de la acelasi producator din Baia Mare si, cu ajutorul unei instalatii clandestine, aruncau pe piata 70 de t de bautura.

"Nu poti sa pui pe piata produse contrafacute fara sa se afle - spune Romeo Dascalu. Se afla in 24 de ore. Deci noi, din informatiile pe care le avem, fiecare judet au cate un senator, cate un deputat, un presedinte de consiliu judetean, unii chiar cate un ministru. Si in general sunt transpartinici, se muta de la un partid la altul."

"Aceste produse nu pot exista fara o toleranta din partea autoritatii centrale, care autorizeaza astfel de produse - afirma Cristian Popovici, prim procuror Botosani. Vorbim aici de cei de la vama. In absenta unei astfel de autorizari acesti producatori n-ar putea sa existe. Si cei care autorizeaza si cei care solicita autorizatia stiu foarte bine ca este vorba efectiv de un alcool etilic colorat doar pentru a abate atentia si, normal, pentru a evita plata accizei."

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 16 octombrie 2011