Primul roman grafic românesc/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 18.11.2011

Joi, 10 noiembrie, a fost lansat la Salonul European de Bandă Desenată romanul grafic Travesti de Mircea Cărtărescu (foto 1) de Edmond Baudoin (foto 2). Romanul grafic a fost publicat de Editura Humanitas în parteneriat cu Asociaţia Jumătatea plină. În Travesti, Cărtărescu povesteşte o adolescenţă tulburată, la limita schizofreniei, însă Baudoin nu face doar o simplă adaptare a textului, ci îl acaparează ca pe o materie primă şi ne oferă propria sa lectură a romanului.

Edmond Baudoin alternează transcrierea romanului Travesti cu întâlnirile pe care le-a avut cu Mircea Cartarescu, care la rândul sau se transpusese în Victor, personajul romanului său. Romanul grafic rezultat este un fel de autobiografie distorsionată, în care obsesiile lui Cărtărescu rezonează cu cele ale lui Baudoin: sex, nebunie şi angoasă sunt ingredientele acestei experienţe ale transfuziei halucinante dintre un scriitor si un autor de banda desenată.

Autor cunoscut pentru reînnoirea benzii desenate din ultimii 30 de ani, Edmond Baudoin a publicat peste 50 de titluri, iniţial la marile edituri franceze (Futuropolis, Glénat, Les Humanoides Associés, Dupuis, Gallimard), acordând însă, destul de repede, prestigiul său editurilor independente ce au apărut la începutul anilor '90, în special L'Association, cu care a semnat câteva dintre cele mai poetice romane grafice scrise vreodată. A câştigat de trei ori prestigiosul premiu Alph'Art acordat de Festivalul de Banda Desenată de la Angoulême.

Edmond Baudoin mărturisea: "Sunt oameni care te fac să creşti, iar Mircea Cartarescu este unul dintre aceştia."