Cine câştigă din ridicarea pragului la SIF-uri

Autor: Andrei Chirileasa 18.11.2011

Luni, investitorii află dacă pragul la SIF-uri va fi sau nu ridicat de la 1% la 5%, miza votului din Camera Deputaţilor fiind de câteva sute de milioane de euro, bani pe care acţionarii SIF-urilor i-ar putea câştiga în cazul în care votul va fi favorabil.

În prezent, SIF-urile au câteva milioane de acţionari, marea majoritate fiind persoane care au subscris în "cuponiadele" din anii '90. Aceştia vor putea să-şi vândă ac­ţiu­nile mai scump, în cazul în care pragul va fi majorat, deoarece investitorii mari vor putea să acumuleze pachete mai mari. În 2005, când pragul de deţinere a fost majorat de la 0,1% la 1%, acţiunile SIF-urilor au crescut în medie cu 170%. În acea perioadă, zeci de mii de acţionari au venit la brokeri să-şi vândă acţiunile.

Principalii câştigători ai ridicării pragului sunt însă marii investitori, fonduri de investiţii locale şi străine, care au ajuns în ultimii ani să deţină pachete de până la 1% din acţiunile SIF-urilor. ING, East Capital, Artio, fondurile de pensii locale deţin pachete mari de acţiuni la SIF-uri. Ei ar putea fi interesaţi să-şi majoreze deţinerile.

Printre acţionarii mari de la SIF-uri se mai numără investitori precum Dumitru Tudor, Horia Ciorcilă, Octavian Radu şi alte nume cunoscute din businessul local.

Acum, SIF-urile sunt evaluate pe Bursă la circa 650 mld. euro, în condiţiile în care valoarea activelor se ridică la 1,4 mld. euro. Discountul ar putea scădea de la 55% în prezent la 20-30%, ceea ce îns­eam­nă că acţionarii ar câştiga câteva sute de milioane de euro.