Ce lasă în urmă Valentin Ionescu după un an de mandat la conducerea bursei?

Autor: Roxana Daniela Pricop 21.11.2011
Radiografia Bursei de Valori Bucureşti după mandatul lui Valentin Ionescu arată precum cea a unui pacient care se tratează, dar mai are mult până la vindecare. Bursa are nevoie de companii noi ca de aer, dar tocmai listările au lipsit din mandatul fostului executiv.


Valentin Ioneascu a fost demis joi, 17 noiembrie, din funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prin aducerea lui Valentin Ionescu, un broker cu experienţă, în conducerea executivă, Consiliul de Administraţie al BVB a mizat pe dinamizarea bursei şi pe reducerea decalajului faţă de pieţele mai dezvoltate din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia. Numirea sa la conducerea BVB în septembrie 2010 a fost primită cu mari aşteptări de piaţă pentru că Bursa de la Bucureşti se pregătea pentru listarea Fondului Proprietatea, eveniment ce ar fi trebuit să schimbe radical viitorul pieţei locale de capital.

Principalele realizări ale mandatu­lui lui Ionescu sunt legate de introdu­cerea conturilor globale de tranzac­ţio­nare, mai întâi pentru Fondul Pro­prie­tatea, conturi fără de care listarea Fon­dului la Bursă era imposibilă, apoi pentru acţiunile Petrom. Recent, tran­zac­ţionarea conturilor globale a fost extinsă pentru acţiunile compa­niilor din indi­cele BET. De asemenea, la bursă se tran­zacţionează contracte futures pe FP, BVB, aur şi ar­gint. Un segment care a cunoscut o dez­vol­tare peste aşteptări în timpul man­datului lui Ionescu este cel al pro­duselor structurate, aproape săptă­mâ­nal fiind listate la Bursă noi emi­siuni de certificate. În primele zece luni ale aces­tui an investitorii au înche­iat tran­zacţii de aproape 70 mil. euro.

La capitolul eşecuri, investitorii din piaţă au pus pe umerii lui Valentin Ionescu eşecul ofertei secundare de la Petrom din vara acestui an. Investitorii au criticat executivul BVB pentru că a ac­ceptat ca oferta secundară să se deru­le­ze în afara Bursei. Eşecul ofertei de vân­zare a 9,84% din acţiunile Petrom de către stat a fost o lovitură puternică pen­tru bursă. Oferta Petrom ar fi tre­buit să crească free-float-ul companiei şi să o transforme într-una dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB şi să atra­gă noi investitori pe bursă, atât locali, cât şi străini. Unii brokeri spun că oferta Petrom ar fi fost o ocazie unică pentru a adu­ce noi investitori de retail pe Bursă şi susţin că BVB ar fi trebuit să se implice mai mult în promovarea ofertei.

Realizări

+ conturile globale şi vânzările în lipsă: la începutul acestui an BVB era printre puţinii operatori din regiune care încă mai utilizau conturi individuale. Introduse din 25 ianuarie odată cu listarea FP, în prezent conturile globale sunt disponibile pentru companiile din indicele BET.

+ instrumente noi de tranzacţionare: produsele structurate au devenit activul

vedetă pe BVB, devenind foarte populare în rândul speculatorilor. Tranzacţionarea produselor a întâmpinat însă unele probleme tehnice. Pe piaţa contractelor futures au fost listate contractele cu activ suport grâul, aurul cu livrare fizică, acţiunile FP şi BVB.

+ promovarea BVB: alături de Franklin Templeton, Bursa de la Bucureşti a derulat primul roadshow internaţional la Londra în aprilie.

+ listări străine pe ATS: pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS s-au listat un număr de zece companii străine, însă valoarea tranzacţiilor zilnice e de ordinul a câteva mii de euro. Nicio companie locală nu s-a listat pe ATS.

+ transferuri de pe RASDAQ pe BVB: în ultimul an, singura listare nouă a fost cea a FP, iar de pe RASDAQ au fost transferate 5 companii. Listarea secundară a fondului imobiliar NEPI la BVB a adus o nouă categorie, fondurile imobiliare (REIT), acţiunile fondului sunt însă puţin tranzacţionate.

Penalizări

- oferta Petrom: eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom de către stat a fost o lovitură puternică pentru bursă, executivului Bursei reproşându-i-se că a fost de acord ca oferta să se deruleze în afara bursei, premieră pentru piaţa de capital. Nu s-a implicat în promovarea ofertei Petrom, o oportunitate unică pentru atragerea de investitori locali pe bursă.

- listarea BCR: oficialii Erste Bank Group, acţionarul majoritar la BCR, nu s-au ascuns să declare că vor face tot posibilul să împiedice listarea BCR la BVB, deşi această listare era prevăzută în contractul de privatizare. Fostul executiv al BVB nu a avut o poziţie la fel de fermă prin care să promoveze avantajele listării. Anterior, Ionescu a lucrat pentru Erste.

- listarea FP la Varşovia: administratorul Fondului Proprietatea a declarat că vrea să listeze Fondul şi la Bursa din Varşovia, pentru că la Bucureşti nu sunt investitori. Fostul executiv al BVB nu a avut o poziţie la fel de fermă pentru promovarea BVB.

- Încă un an fără ipo-uri: 2011 se va încheia fără nici un IPO, la fel ca şi ultimii trei ani. Numărul minim de investitori la bursă a atins în septembrie minimul istoric.

- Bursa profită de dividende, nu din tranzacţiile din piaţă: Bursa a raportat un profit net de 15,8 mil. lei în primele nouă luni ale anului, însă cea mai mare parte a provenit din dividendele încasate de la Depozitarul Central din profitul anului trecut.