Petru Rareş, IBR, către bancheri: restructuraţi creditele clienţilor. Eu am cerut să dau maxim 1.500 de euro rată lunară la un credit cu ipotecă şi am obţinut aprobarea în trei zile

Autor: Sorin Pâslaru 22.11.2011

Băncile trebuie să ia serios în considerare în această perioadă faptul că vor câştiga încrederea clienţilor dacă oferă restructurare pentru credite, afirmă Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român (IBR).

"Dacă nu ştii să faci workout (restructurarea creditului -n.red) clientul pleacă la altă bancă sau intră în insolvenţă. Iar în insolvenţă ştiţI foarte bine că nu mai câştigaţI nimic", a spus Rareş astăzi, în cadrul unei conferinţe care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar Român.

Rareş a explicat că el însuşI a primit o solicitat de la o bancă unde are un credit în euro cu ipotecă o refinanţare. " M-am adresat băncii pentru prelungirea creditului şi reducerea ratei. A venit un funcţionar şi m-a întrebat: cât aţi putea plăti? Nu mai mult de 1.500 de euro pe lună. În trei zile mi-a oferit o soluţie: 1.500 de euro rata pe lună cu plata la scadenţă a diferenţei de 47.000 de euro. L-am păgubit cu ceva? Nu. Comisioanele şi dobânzile băncii au rămas la fel. Am devenit prieten cu banca după aceea", a spus Rareş.

Preşedinte IBR apreciază că numai un astfel de comportament, implicat şi onest faţă de client, va readuce încrederea oamenilor în sistemul bancar în condiţiile în care clienţii îşi restrâng activităţile financiare şi devin chiar nemulţumiţi faţă de activitatea băncilor în general.

"Trăim într-un moment de contracţie a serviciilor financiare - asigurători, bănci, administrare de active -că vrem sau nu vrem, pentru că toată economia financiară îşi caută un echilibru. Mai vrea cineva un credit de consum? Nu cred că mai vrea nimeni", a spus Petru Rareş.

El a mai spus că acum în bănci nu mai trece nimeni peste departamentul de risc aşa cum o făcea în urmă cu 3-4 ani.

Institutul Bancar Român a lansat cu prilejul aniversării a 20 de ani două cursuri de formare profesională, International Compliance Diploma", în parteneriat cu International Compliance Association şi programul "Chartered Banker", împreună cu Chartered Institute of Bankers din Scoţia.