Băncilor austriece li se cere să restrangă finanţarea Estului şi să găsească bani local

Ziarul Financiar 23.11.2011

Europa continuă să fie tensionată, iar multe ţări îşi reevaluează riscurile extinderii propriilor bănci pe alte pieţe. Estul este cel mai afectat, iar Romania nu face excepţie.

Primele de risc pe regiunea Europei de Est au sărit din nou, pieţele financiare locale s-au contractat şi un val de previziuni catastrofice privind tăierea finanţărilor bancare dinspre zona euro s-a abătut ieri asupra Europei Centrale şi de Est, analiştii năpustindu-se să calculeze câte sute de miliarde de euro vor repatria marile bănci europene.

Previziunile au căpătat nuanţe sumbre mai ales după ce banca centrală a Austriei a anunţat luni seară că le va cere băncilor-fanion UniCredit Bank Austria, Erste Group şi Raiffeisen Bank International să acorde credite noi în regiune numai în măsura în care subsidiarele lor precum UniCredit Ţiriac Bank, BCR sau Raiffeisen Bank mobilizează finanţări locale sau de la instituţii financiare internaţionale ca BERD şi BEI. Ţinta ar fi ca băncile locale să ajungă la un raport de 110% între cre-ditele noi şi refinanţările locale.

Luate la un loc, cele trei bănci BCR, Raiffeisen şi UniCredit înregistrau la sfarşitul lunii septembrie un raport credite/depozite de 127,5%, avand în portofolii credite de 14,8 mld. euro la depozite de 11,6 mld. euro. Adăugand Volksbank, raportul explodează la 551% pentru că această bancă a neglijat atragerea de depozite.

Banca Austriei precizează că pachetul de măsuri de protecţie şi ajustare a modelelor de business care ar trebui să intre în vigoare de anul viitor va fi publicat cu titlul de instrucţiuni prudenţiale, adică nu ar fi neapărat obligatorii, dar care bancă îşi permite în vremurile actuale să ignore recomandările unei bănci centrale.

De asemenea, este de aşteptat ca pană la intrarea în vigoare a măsurilor Banca Austriei să se consulte cu băncile centrale din regiune ale căror pieţe vor fi afectate, inclusiv cu BNR.

Pană în prezent, BNR nu a ieşit public cu nicio recomandare expresă ca băncile din Romania să-şi ajusteze raportul credite/depozite. Banca Naţională nu a comentat anunţul Băncii Austriei.

La sfarşitul lunii septembrie, BNR a raportat pe întreg sistemul bancar un raport credite/depozite de 118,6%, cu o înrăutăţire de două puncte procentuale faţă de septembrie 2010. Analiştii Citibank consideră că acest raport ridicat implică un risc mai mare pentru Romania decat în cazul Cehiei sau Turciei, unde bazele de depozite sunt mai puternice.

Cert este că anunţul de luni al Băncii Austriei a fost suficient pentru ca CDS-ul Romaniei să urce la 460 de puncte, dublu faţă de minimul anului de circa 222 de puncte înregistrat în aprilie.

Chiar şi Polonia - oaza ferită de recesiune, a trecut cu CDS-ul de pragul de 300 de puncte de bază.

Erste, UniCredit şi Raiffeisen s-au abţinut de la comentarii, deşi acest semnal le pune într-o lumină proastă businessurile din regiune, sugerand că situaţia unor subsidiare s-ar fi deteriorat mai mult decat se ştie deja.

Autorităţile austriece încearcă să contracareze astfel speculaţiile privind riscul ca statul să fie nevoit să intervină din nou cu capital pentru a sprijini băncile. Volksbank nici nu a fost menţionată pentru că are deja o situaţie specială, căutandu-se soluţii de curăţare a bilanţului, potrivit presei austriece.

O mare frică a Austriei este să nu-şi piardă inestimabilul rating AAA, care îi asigură finanţare la dobanzi rezonabile.

De altfel, ieşirea Băncii Austriei vine în contextul în care misiuni ale agenţiilor de rating se află sau sunt pe cale să ajungă la Viena pentru evaluări.

Ca şi în 2008 - 2009, Europa Centrală şi de Est tinde să fie privită de analişti în note apocaliptice, unele evaluări apărute ieri vorbind despre posibilitatea ca băncile europene să renunţe la active din regiune de pană la 500 de miliarde de dolari.

Situaţia este explicabilă prin faptul că pieţele bancare din regiune, inclusiv cea din Romania, sunt dominate în proporţii de 70-80% de bănci din zona euro.

Pe de altă parte, este greu de crezut că băncile străine care deţin poziţii strategice în regiune, cum este cazul Erste - BCR, ar ajunge "să le taie craca" subsidiarelor prin oprirea finanţărilor.