Au o fermă de cinci ori mai mare decât cea a lui Culiţă Tărâţă la graniţa cu România. Vezi aici unde şi la cât se ridică business-ul

Autor: Gabriel Razi 23.11.2011

Mriya Agro exploatează 240.000 de hectare de teren agricol în Ucraina în apropierea graniţei cu România în dreptul judeţelor Suceava şi Maramureş. Suprafeţele exploatate de producătorul ucrainian sunt de cinci ori mai mari decât cele administrate de Culiţă Tărâţă, care exploatează în Insula Mare a Brăilei cea mai mare suprafaţă agricolă dintre toate companiile româneşti.

Afacerea a fost începută în urmă cu 19 de ani de Ivan şi Klaudia Guta cu o plantaţie de 50 de hectare de teren. Acum compania a ajuns să deţină un parc de 1.300 de utilaje agricole, o unitate de producţie a seminţelor cu o capacitate de 300 de tone pe zi şi capacităţi de stocare de 410.000 de tone de cereale. Spre comparaţie, în România numai traderii de talia Cargill îşi permit să opereze capacităţi de stocare similare.

Mriya cultivă grâu, rapiţă, porumb, sfeclă de zahăr, cartofi, orz sau soia. Radamentele medii se ridică la 6.6 tone/hectar pentru grâu, la 3,1 tone/hectar în cazul rapiţei şi la 7 tone/hectar pentru recoltele de porumb. Producţiile la hectar ale fermei ucrainiene sunt însă în medie cu 15%-20% mai mici decât cele obţinute de marii producători agricoli de pe piaţa internă.

Din 2008 compania şi-a listat 20% din acţiuni pe bursa de la Frankfurt. În urma listării proprietarii companiei au obţinut 90,1 milioane de dolari, potrivit KyivPost.

În prezent compania construieşte alte două silozuri cu o capacitate de 100.000 de tone fiecare dar şi o altă capacitate de stocare pentru seminţe.

Mriya a încheiat anul trecut cu afaceri de aproape 300 de milioane de dolari, în creştere cu 57% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor din rapoartele companiei.

În 2012 compania intenţionează să construiască un terminal de export în portul Mykolaiv de la Marea Neagră pentru ca ulterior în 2015 capacităţile de stocare din port să fie extinse şi în portul Alichivsk.