Subţierea bilanţului Romexterra a dus raportul credite/depozite la 54%

Autor: Ciprian Botea 24.11.2011

Romexterra, care operează pe piaţă sub brandul comercial Nextebank, a ajuns la jumătatea anului la un raport credite/depozite de 57%, faţă de 84% în aceeaşi perioadă din 2010, în condiţiile în care bilanţul băncii a continuat să se micşoreze. Activele administrate de Romexterra au scăzut cu o treime comparativ cu luna iunie a anului trecut, potrivit unui raport publicat de grupul maghiar MKB, acţionarul majoritar al băncii.

Romexterra, un jucător de talie mică pe plan local, s-a confruntat în criză cu probleme semnificative privind calitatea portofoliului de credite, iar subţierea bilanţului vine în contextul în care o mare parte din credite au fost transferate unei firme specializate în recuperarea de creanţe. Banca a renunţat, de fapt, să-şi mai promoveze oferta de credite pe site-ul propriu, informaţii în acest sens putând fi obţinute de clienţi doar în sucursale.

Romexterra a renunţat, în acelaşi timp, la vânzarea de credite negarantate. Strategia grupului maghiar MKB vizează vânzarea subsidiarei locale, care a avut în primele şase luni pierderi de 49 mil. lei după standardele locale de contabilitate.