Austriecii au pus pe jar toată regiunea: vor mai da credite?

Autor: Razvan Voican 24.11.2011

Vor mai putea băncile austriece să dea credite noi în România şi pe celelalte pieţe din regiune? Vor exploda dobânzile la depozitele în lei şi euro? Au românii destui bani să-i ducă în bănci? Va fi nevoită BNR să intervină cu lichidităţi masive în piaţă pentru a suplini re­ducerea finanţărilor dinspre zona euro?

Anunţul autorităţilor austriece de supraveghere bancară că subsidiarele băncilor austriece va trebui să se finanţeze preponderent local a spus pe jar regiunea, analiştii sărind să estimeze impactul deciziei de luni seară care pare să fi luat prin surprindere BNR din moment ce nu a comentat-o.

Agenţia de rating Fitch nu vede un efect negativ major asupra creditării considerând că oricum băncile austriece n-ar fi avut de gând să-şi mai crească semnificativ expunerile pe regiune. Răsvan Radu, şeful UniCredit Ţiriac Bank, vorbeşte însă despre spectrul unui credit crunch (criză a ofertei de credite) dacă băncile centrale nu se pun de acord asupra unor reglementări uniforme, în timp ce Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, afirmă că nu depinde de finanţările de la grup, că va emite obligaţiuni şi se va descurca în condiţiile în care nu estimează o mare cerere de credite în 2012.

Andreas Treichl, şeful Erste Group, care controlează BCR - cea mai mare bancă românească, a refuzat ieri la Viena să comenteze anunţul băncii centrale a Austriei, deşi de obicei nu ezita să reacţioneze la decizii ale supraveghetorilor. El s-a aflat sub presiune în ultima perioadă după scandalul iscat de ajustarea bilanţului băn­cii care a antrenat pier­deri de aproape 1 mld. euro la nouă luni. Erste are de strâns cel puţin 750 mil. euro la capital şi are de dat înapoi statului 1,2 mld. euro.