Standard&Poor's: Japonia "ar putea fi aproape" de reducerea ratingului

Autor: Adrian Voicu 24.11.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a anunţat că premierul japonez Yoshihiko Noda nu a reuşit să facă progrese în reducerea datoriei publice, un indiciu că s-ar putea pregăti să reducă ratingul ţării, informează Bloomberg.

"Finanţele Japoniei se înrăutăţesc zi de zi, secundă de secundă", a declarat Takahira Ogawa, director al diviziei de ratinguri suverane din cadrul S&P Singapore. Întrebat dacă asta înseamnă că este aproape de reducerea ratingului Japoniei, el a răspuns "ar putea fi corect să spunem că suntem aproape de o reducere a ratingului. Dar deteriorarea a fost una graduală până acum şi nu prea sunt şanse să acţionăm acum".

O reducere a ratingului AA- ar fi un pas înapoi pentru premierul Japoniei, care a preluat conducerea guvernului în septembrie angajându-se să să readucă finanţele pe picioare şi să reconstruiască ţara după cutremurul care a zguduit-o în martie.

Deşi Japonia s-a bucurat de costuri de împrumut reduse, FMI a anunţat că există un risc de "creştere bruscă" a randamentelor cerute de bănci pentru noile împrumuturi, ceea ce ar putea face ca nivelul datoriei să devină unul nesustenabil.

S&P a stabilit o perspectivă negativă pentru economia Japoniei în aprilie. Conform guvernului de la Tokio, datoria ar putea ajunge până în martie 2012 la 13 trilioane de dolari.