Mesaj dur al preşedintelui Băsescu către sistemul bancar austriac: Continuaţi finanţarea aici pentru că aţi făcut profituri de miliarde

Autor: Sorin Pâslaru 24.11.2011

"Cred că declaraţia Băncii Austriei, prin care solicită oprirea finanţărilor băncilor austriece în afara ţărilor din zona euro ori este o greşeală ori este o neînţelegere", a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu.

Noi am fost condiţionaţi la aderarea la Uniunea Europeană de predarea participaţiilor majoritare la cele mai mari bănci.

"Să vii acum şi să spui că nu mai continui finanţarea în România este o lipsă totală de înţelegere a situaţiei. Este o lipsă de fair-play şi vreau să cred că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească lăcomia băncilor".

"Băncile austriece au făcut profituri uriaşe din 2000 până chiar în 2009 şi nu pot veni acum să spună că nu mai continuă finanţarea economiei româneşti. Să apeleze mecanismele de finanţare puse la dispoziţie de UE şi să continue finanţarea statului român, a companiilor şi a persoanelor fizice din România".

Declaraţia preşedintelui vine după ce Banca centrală a Austriei a cerut băncilor să nu mai crediteze Europa de Est decât din depozitele locale.

Luate la un loc, cele trei bănci controlate de austrieci, BCR, Raiffeisen şi UniCredit înregistrau la sfarşitul lunii septembrie un raport credite/depozite de 127,5%, avand în portofolii credite de 14,8 mld. euro la depozite de 11,6 mld. euro. Adăugând Volksbank, raportul explodează la 551% pentru că această bancă a neglijat atragerea de depozite.

Autorităţile austriece încearcă să contracareze astfel speculaţiile privind riscul ca statul să fie nevoit să intervină din nou cu capital pentru a sprijini băncile. Volksbank nici nu a fost menţionată pentru că are deja o situaţie specială, căutandu-se soluţii de curăţare a bilanţului, potrivit presei austriece.

O mare frică a Austriei este să nu-şi piardă ratingul AAA, care îi asigură finanţare la dobânzi rezonabile.

Până în prezent, BNR nu a ieşit public cu nicio recomandare expresă ca băncile din România să-şi ajusteze raportul credite/depozite. Banca Naţională nu a comentat anunţul Băncii Austriei.

La sfarşitul lunii septembrie, BNR a raportat pe întreg sistemul bancar un raport credite/depozite de 118,6%, cu o înrăutăţire de două puncte procentuale faţă de septembrie 2010. Analiştii Citibank consideră că acest raport ridicat implică un risc mai mare pentru Romania decat în cazul Cehiei sau Turciei, unde bazele de depozite sunt mai puternice.

Anunţul de luni al Băncii Austriei a fost suficient pentru ca CDS-ul Romaniei să urce la 460 de puncte, dublu faţă de minimul anului de circa 222 de puncte înregistrat în aprilie.