CDS-ul României sare spre 500 de puncte şi nu lasă şanse de finanţare de pe piaţa externă

Autor: Razvan Voican 24.11.2011

Prima de risc pentru România reflectată în cotaţiile CDS-urilor a continuat să urce şi astăzi, ajungând la 485 de puncte procentuale (4,85%) şi marcând o creştere de aproape 50 de puncte în ultima săptămână. Aceasta înseamnă că un investitor trebuie să plătească 485.000 de euro pentru a-şi asigura o expunere pe România de 10 mil. euro contra riscului de default.

Majorarea continuă a primei de risc în ultimele săptămâni anulează orice şansă ca România să iasă pe piaţa externă pentru a găsi finanţare. Dacă nici Germania nu a reuşit ieri să plaseze integral o emisiune de bonduri (a strâns 3,6 mld. euro în loc de 6 mld. euro), cu atât mai puţin o poate face România.

În aceste condiţii, este puţin probabil ca Ministerul Finanţelor să-şi mai poată aplica strategia de a se finanţa în proporţii egale de pe piaţa externă şi de pe cea internă. La emisiunea de eurobonduri din iunie anul acesta România a preferat să ia numai 1,5 mld. euro, deşi oferta investitorilor i-ar fi permis să strângă mai mulţi bani. Planul viza însă o ieşire pe piaţa americană în această toamnă, însă tentativa din State a eşuat în pofida unui roadshow considerat de succes de către autorităţi.

Nu rămâne decât ca Finanţele să se întoarcă iar spre băncile locale şi spre BNR pentru a asigura finanţarea deficitului bugetar şi pentru a rostogoli datoriile scadente.