Noutăţi la Litera, Cununi de stele, Philobia, Trei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 25.11.2011

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

Toate volumele pe care le prezentăm mai jos se vor afla pe standurile Târgului de carte Gaudeamus, în această săptamână.

La Editura Litera apar Legăminte de Allie Condie. În lumea în care trăieşte Cassia, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Cineva - Societatea - hotărăşte pentru toţi: ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, cu cine să se căsătorească sau unde să lucreze. Când Cassia află că cel mai bun prieten al ei îi va fi Pereche, consideră această alegere perfectă. Nu pentru mult timp însă, căci imaginea care-i apare pentru o fracţiune de secundă pe microcardul ce conţine date despre Perechea ei aparţine unui alt băiat... Viaţa ei de până acum, atât de atent rânduită, este complet dată peste cap, iar consecinţele acţiunilor ei nu se lasă mult aşteptate. "Legăminte" este prima carte dintr-o trilogie despre riscurile asumate în numele iubirii, despre prietenie, speranţă şi curaj. Romanul a fost publicat în 31 de ţări.

Ghidul călătorului. Cele mai frumoase locuri din lume. "Adevăratul scop al călătoriei este de a vedea, experimenta, simţi şi cunoaşte locuri îndepărtate, pentru ca apoi să înţelegem mai bine ce înseamnă «acasă», cultura noastră şi noi înşine." John Man. Există peisaje, experienţe şi sentimente care pot da un alt curs existenţei noastre. Poate cineva să rămână acelaşi în faţa Everestului, Marelui Canion, mănăstirilor de la Meteora sau templelor din Kyoto? Descoperiţi cele mai frumoase locuri din lume, continent după continent, din America până în Australia. Fiecare capitol prezintă o destinaţie, cu atracţiile ei speciale şi cu sfaturi utile, de la cea mai bună perioadă de vizitare până la ce să luaţi în bagaj. Hărţile vă ajută să găsiţi obiectivele principale, iar fotografiile extraordinare vă vor convinge că acestea merită vizitate.Marea Barieră de Corali, Drumul Incaşilor, Insulele Galapagos, Provence, Hawaii, Valea Marelui Rift, fiordurile din Norvegia... toate vă aşteaptă să le descoperiţi.

O zi din şapte de Lauren Oliver. Dacă ai avea o singură zi de viaţă, cum ai alege s-o trăieşti? Şi dacă ai şti că vei muri, ce moment ai vrea să retrăieşti? Acestea sunt întrebările pe care şi le pune tânăra Samantha Kingston, în cele şapte zile aproape identice pe care le trăieşte şi retrăieşte pentru a îndrepta o greşeală pe care trebuie mai întâi s-o descopere. Ea pare să ducă o viaţă perfectă: face parte din grupul celor mai populari elevi, are ca iubit pe cel mai tare băiat din şcoală, are un grup de prietene cu care împarte totul şi aproape tot ce îşi doreşte. Dar oare e chiar aşa? După o petrecere aparent ratată, suferă un accident de maşină şi moare. Apoi se trezeşte a doua zi şi o ia de la capăt. Şi apoi iar. Şi iar. Ziua de 12 februarie, care ar fi trebuit să fie o zi ca oricare alta în viaţa ei, devine ultima ei zi din viaţă. De şapte ori. Ce trebuie să facă Samantha pentru a ieşi din această buclă temporală şi pentru a-şi salva sufletul şi pe cei din jurul ei?

Editura Cununi de stele a pregătit mai multe volume: Soarele din prima zi, poezii de Rabindranath Tagore, traduse din limba bengali de Amita Bhose. Deşi Rabindranath Tagore s-a considerat un "romantic înnăscut" exegeza indiană nu-l clasifică în nici o categorie. Pentru noi, urmaşii lui, el nu face parte din nici o epocă literară, din contră, perioada în care a creat el este numită Rabindra-yuga, epoca Rabindra. Deşi adânc înrădăcinat în tradiţiile şi sentimentele regiunii sale de baştină, Bengal, Tagore este cel mai reprezentativ poet indian şi în acelaşi timp un poet universal. Într-o perioadă creatoare de peste 60 de ani, Tagore s-a inspirat din toate izvoarele posibile ale culturii subcontinentului indian şi şi-a însuşit o vastă cultură universală.
În această perioadă lungă de creaţie - care la rându-i este împărţită în mai multe epoci - şi-a schimbat mereu stilul literar, mijlocul de a se exprima. Începând cu un stil clasic ornamentat, el a mers treptat spre simplitate, spre esenţă.

Dicţionar de verbe sanscrit-român, de Amita Bhose. Lingvistica indiană consideră că toate substantivele şi adjectivele sanscrite au fost derivate din rădăcinile verbale, de unde importanţa mai mare a verbelor în etimologia sanscrită decât în etimologia limbilor europene. Cum numeroasele forme verbale în sanscrită prezintă dificultăţi serioase în învăţarea acestei limbi, dicţionarul de faţă serveşte, parţial, de manual. De aceea, împreună cu Manualul propriu-zis de limba sanscrită, conceput tot de Amita Bhose, reprezintă un instrument de lucru valoros celor ce doresc să-şi însuşească limba zeilor.

Dicţionarul va fi lansat împreună cu volumul II al Manualului de

limba sanscrită, de Amita Bhose.

La Editura Philobia apar:

Pierre Jovanovic - Maica Domnului anunţă Apocalipsa. Este, după propriile declaraţii ale autorului, "cartea care mi-a ars degetele scriind-o". Pierre Jovanovic studiază dosarul secretelor de la Fatima. Concluzia lui Jovanovic este că Vaticanul ar fi minţit declarând, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată special, că cel de-al 3-lea secret lăsat de Maica Domnului la Fatima ar fi prezis atentatul asupra Papei Ioan-Paul al II-lea. O declaraţie falsă făcută cu scopul de a evita panica în rândul credincioşilor. În timpul acestor apariţii, Maica Domnului ar fi prezis : " … pământul va tremura, valuri imense vor acoperi oraşe întregi, aerul va deveni de nerespirat şi foc va cădea din cer…" Şi ne întrebăm, cu sângele îngheţat în vene, dacă nu cumva episodul Fukushima este doar… un început. Prin această anchetă de fond asupra dereglărilor climatice şi apariţiilor majore ale Maicii Domnului, unde mărturiile a mii de martori oculari, înregistrările audio şi video, textele jurnaliştilor trimişi la faţa locului şi fotografiile reporterilor pulverizează orice urme de îndoială asupra autenticităţii fenomenului apariţiilor Fecioarei Maria, textul celui de-al treilea secret de la Fatima reapare, în plin secol XXI, mai actual ca niciodată. La finalul lecturii acestei cărţi, atei şi credincioşi vor fi zdruncinaţi de forţa ţunamică a acestei anchete. Şi-şi vor spune cu toţii: prefer să nu cred.

Pierre Jovanovic - Anchetă asupra existenţei îngerilor păzitori.

La antipod, această carte abordează un subiect delicat şi acolo unde mulţi şi-au pierdut credibilitatea. Jovanovic reuşeşte un adevărat tur de forţă, folosind instrumentele investigaţiei jurnalistice, obiective, prin excelenţă, într-un domeniu subiectiv… prin excelenţă. Punctul de plecare al acestei anchete pentru care autorul a făcut aproape înconjurul lumii a fost o mare nedumerire a sa: cum se face că a scăpat "ca prin urechile acului" de la o moarte sigură, ce oare l-a "împins" să se aplece la stânga cu o fracţiune de secundă înainte ca un glonţ să se îndrepte asupra lui ?!Norocul? Coincidenţa? Ori Providenţa?

Reporter la jurnalul francez Matin de Paris, apoi corespondent la Washington şi Los Angeles pentru Quotidien de Paris, Pierre Jovanovic şi-a început cariera de scriitor cu un prim titlu vândut în mai bine de un milion de exemplare : Ancheta asupra existenţei îngerilor păzitori. Un titlu care l-a consacrat dar care i-a oferit o aură de polemică şi controversă. Din februarie 2008, Pierre Jovanovic animă un blog despre situaţia financiară internaţională iar de la începutul lui 2009 prezintă revista presei economice la un canal de radio francez, analizând şi comentând articole pe teme sociale şi financiare din presa anglo-saxonă. Pe lângă acest titlu, Pierre Jovanovic a scris multe alte cărţi, printre care şi Blythe Masters, 777 - Căderea Vaticanului şi a Wall-Street după Sfântul Ioan şi Biografia Arhanghelului Gabriel, toate în curs de apariţie la Philobia.

La Editura Trei - Simetria ei înfricoşătoare de Audrey Niffenegger. Traducere de Constantin Dumitru Palcus. Colecţia Fiction Connection

După bestseller-ul Soţia călătorului în timp, Audrey Niffenegger revine cu Simetria ei înfricoşătoare, o poveste captivantă despre dragoste şi identitate, despre secrete şi relaţia dintre surori, şi despre tenacitatea vieţii - chiar şi după moarte. Atunci când Elspeth Noblin moare de cancer, ea lasă moştenire apartamentul din Londra în care locuia nepoatelor sale gemene, Julia şi Valentina. Cele două tinere americane, în vârstă de 20 de ani, nu şi-au întâlnit niciodată mătuşa englezoaică, ştiu doar că şi mama lor are o soră geamănă. Julia şi Valentina sunt două adolescente aproape normale - puţin interesate de a merge la colegiu, de a-şi găsi un loc de muncă sau de orice altceva în afara casei lor confortabile din suburbiile oraşului Chicago. Şi cu un ataşament anormal una pentru cealaltă. Fetele se mută în apartamentul lui Elspeth, care se învecinează cu cimitirul Highgate din Londra. Ele doresc să îi cunoască pe ceilalţi locatari ai imobilului şi astfel îi descoperă pe: Martin, un pasionat de cuvinte încrucişate, care e agorafobic; Marjike, soţia devotată, dar prinsă în capcană, a lui Martin; şi Robert, fostul iubit al lui Elspeth, un bun cunoscător al cimitirului. Deoarece fetele se implică în viaţa de zi cu zi a vecinilor mătuşii lor, ele descoperă cât de viu este Highgate... inclusiv mătuşa lor, care pare că nu a părăsit vechiul său apartament nici după moarte. "Niffenegger adună multă acţiune ... Sfârşitul cărţii este o surpriză reală ... Martin este complicat şi fascinant, în special datorită abilităţii lui Niffenegger de a pătrunde în mintea lui ... Niffenegger este remarcabilă în abordarea subiectului gemenilor ... Ea coboară abil în miezul temei, aratând o înţelegere profundă şi plină de imaginaţie"- Martin Rubin, Los Angeles Times.

Audrey Niffenegger este artist vizual şi profesor la Colegiul Columbia din Chicago. După romanul de debut care a devenit în scurt timp un bestseller - Soţia călătorului în timp - autoarea a scris cartea Simetria ei înfricoşătoare şi două volume ilustrate, Trei surori incestuoase şi Aventuriera. Ea locuieşte în Chicago. Audrey Niffenegger s-a născut în 1963, într-un cătun idilic din South Haven, Michigan. Familia ei s-a mutat la Evanston, Illinois, când ea era mică. Niffenegger a locuit în sau lângă Chicago cea mai mare parte din viaţa ei. Audrey Niffenegger s-a pregătit să devină artist vizual, urmând cursurile Institutului de Artă din Chicago şi obţinând diploma în 1991. Ea îşi expune picturile, desenele, benzile ilustate şi cărţile în Galeria Printworks din Chicago, încă din anul 1987. Primele sale cărţi ilustrate au fost tipărite şi legate de mână în ediţii de câte zece exemplare. Două dintre acestea au fost publicate şi în ediţii comerciale de Harry N. Abrams: Aventuriera. Ea locuieşte în Chicago şi Trei surori incestuoase.

În 1997, lui Niffenegger i-a venit ideea de a realiza o carte despre un călător în timp şi soţia sa. Ea şi-a imaginat iniţial că acesta va fi un roman grafic, dar în cele din urmă şi-a dat seama că este foarte dificil să prezinte schimbările bruşte de timp cu imagini statice. Astfel, a început să scrie un roman, şi după şase ani a publicat Soţia călătorului în timp (2003), cu ajutorul editorului independent MacAdam / Cage. Cartea a devenit în scurt timp un bestseller internaţional şi a fost ecranizată. Cel de-al doilea roman al lui Audrey Niffenegger, Simetria ei înfricoşătoare, a fost publicat în 2009. Acum lucrează la cea de-a treia carte, care se va numi Fata chinchilla în Exil.

Tot la Editura Trei - Ochi holbaţi şi păr vâlvoi de Trevor Norton. Traducere de Bogdan Perdivară. Colecţia Acum pentru viitor

Într-un stil jucăuş şi plin de umor, Trevor Norton ne invită să-i cunoaştem pe marii excentrici ai lumii care nu au ezitat să se supună singuri la tot felul de experimente în folosul umanităţii. Mulţi savanţi au urmat sfaturile celebrului doctor din perioada victoriană, Jack Haldane, şi anume "să nu faci niciodată experimente pe un animal dacă poţi face pe un om" şi "nu-i cere nimănui să facă ceva ce tu n-ai face". El şi tatăl său au inhalat gaze periculoase pentru a testa eficienţa măştii de gaze pe care au inventat-o. În timp ce inhala gaze sub presiune, a suferit fenomenul "ochi holbaţi şi păr vâlvoi", care dă titlul cărţii. Poveştile din noua carte a lui Norton sunt incredibile, tulburătoare sau absurde. Zoologul Frank Buckland a făcut un efort susţinut de a diversifica dieta naţională, testând pe propria piele tot ceea ce îi ieşea în cale, de la trompă fiartă de elefant la supă de melci. Unii medici au contractat în mod intenţionat boli de sânge mortale, sperând să găsească remediul împotriva lor. Avem apoi cazul chirurgului care a fost dat afară şi care a câştigat ulterior Premiul Nobel pentru că şi-a înfipt un cateter în inimă. E uimitor când ne gândim că multe dintre lucrurile pe care astăzi le luăm ca atare - anestezicele, imunizarea - nu sunt numai descoperiri relativ recente, ci şi rezultatul unor acte uluitoare de curaj de care au fost capabili savanţii. Cartea lui Norton ne familiarizează cu ceea ce înseamnă cercetarea ştiinţifică şi ne oferă un tablou viu al unei lumi în care oamenii se ameţeau cu gaz ilariant, laudanum sau vreun alt narcotic la modă. Până şi Reginei Victoria îi plăcea puţin cloroform.

Trevor Norton, fiind el însuşi un biolog specializat în fauna marină, foloseşte doza perfectă de umor şi tensiune în relatările sale. Printre figurile ieşite din comun pe care le descrie se numără John Hunter, chirurgul remarcabil al lui George al III-lea, care s-a infectat înadins cu gonoree şi sifilis; laicul Frank Buckland, care le servea invitaţilor arici şi căţeluşi, în timp ce suricatele şi iepurii-de-câmp ţopăiau prin sufragerie, şi care dădea dovadă de atâta zel în operaţiunea de disecţie încât "slujnicele în vârstă îşi ascundeau pisicile când îl vedeau". Totuşi, s-a oprit la tocană de cârtiţă şi urechelniţă - cea din urmă fiind "groaznic de amară". Întâlnim eroi la tot pasul: un doctor francez care a ieşit în largul Oceanului Atlantic, plutind în derivă, pentru a vedea cât poate supravieţui un naufragiat. Haldane - tată şi fiu - au avut curajul de a se supune de bunăvoie la experimente periculoase pentru a sprijini efortul de război. Oameni care au refuzat să facă serviciul militar nu s-au dat în lături să se infecteze cu râie, în timp ce soţii Curie s-au infestat cu elemente radioactive pentru binele umanităţii. Totuşi, experimentele nu s-au soldat întotdeauna cu succes: Thomas Beddoes a adus vaci în camerele pacienţilor săi pentru ca aceştia să poată inhala "respiraţia revigorantă" a animalelor; cu toate astea, n-a reuşit decât să le umple covoarele de murdărie. Cu siguranţă, cartea aceasta vă va face să vă cutremuraţi, să râdeţi şi să vă minunaţi de curajul şi nesăbuinţa unor oameni care, ignorând propriul confort, ne-au îmbunătăţit vizibil vieţile.