Treichl, şeful Erste, a scăpat de investigaţia privind înregistrările contabile, dar este cercetat mai departe pentru manipularea pieţei

Autor: Voican Razvan 24.11.2011

Autoritatea Pieţei Financiare din Austria a oprit cercetările care îl vizau pe Andreas Treichl, CEO al Erste Group - care controlează BCR, referitor la presupusa înregistrare contabilă incorectă a CDS-urilor (instrumente de asigurare contra riscului de default) din portofoliul băncii. Autoritatea a constatat că nu există nicio încălcare a legislaţiei, potrivit presei de la Viena.

Erste ţinea CDS-urile în bilanţ la valoarea istorică, în loc să le depreciere constant în funcţie de valoarea de piaţă. În octombrie a făcut însă reevaluarea, ducând banca pe pierderi de aproape 1 mld. euro la nouă luni (pe lângă alţi factori). Erste nu a putut fi acuzată de contabilitate incorectă pe baza reglementărilor austriece în vigoare.

Totuşi, Treichl nu scapă deocamdată de investigaţia privind suspiciunile de manipulare a pieţei. Bancherul este acuzat că pe 29 septembrie a declarat agenţiei Reuters că îşi menţine prognoza de profit pe 2011, iar după două săptămâni a anunţat că Erste ar putea închide anul cu pierderi de 800 mil. euro.

Treichl susţine că în varianta în limba germană a ştirii publicate de Reuters era specificat să se referă la profitul operaţional, însă în varianta în engleză această precizare nu a apărut şi de aici toată confuzia. De asemenea, el se apără spunând că în ultimii trei ani Erste nu a mai avansat prognoze de profit net din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Rămâne de văzut la ce concluzie va ajunge Autoritatea Pieţei Financiare şi în acest caz.