BERD îi acuză pe austrieci că sperie investitorii din regiune

Autori: Razvan Voican , Claudia Medrega 25.11.2011

BNR s-a abţinut de la critici faţă de anunţul autorităţilor austriece de supraveghere bancară, în timp ce Erik Berglof, economistul-şef al BERD, a declarat că acestea nu şi-au ales deloc bine momentul şi nu au făcut decât să sperie investitorii din regiune.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a încercat ieri să explice că noile reguli ale austriecilor vor viza creditele noi şi nu stocul existent şi că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capital social subscris şi vărsat, care nu poate să fie repatriat. Adică ţinta de 110% pentru raportul credite/depozite al subsidiarelor de bănci austriece din regiune va fi valabilă pentru împrumuturile noi.

"Nu este vorba de stocul existent, de o eventuală reducere a sumelor existente, ci de viteza fluxurilor. Nu este vorba de capital, ci de finanţare, de lichiditate. Există riscul de creştere mult mai lentă a finanţărilor. Putem vorbi de reducerea expunerii atunci când împrumuturile ajung la scadenţă. Dacă dezintermedierea nu se va face într-o manieră ordonată, există riscul de a se înregistra o creştere economică sub potenţial", a spus oficialul BNR.

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, afirmă că nu se pune problema ca noile reguli să vizeze refinan­ţarea stocului existent de credite şi că nu va fi vorba de retrageri ale liniilor de finanţare existente. "Dimpotrivă, pentru creditele noi banca-mamă va putea suplimenta finanţa­rea până în limita unui raport de 110% credite/depozite. Adevărata problemă este că pe pieţele externe nu mai e lichiditate şi oricum va trebui să ne orientăm spre finanţare internă." Interpretarea este complicată de faptul că banca centrală a Austriei nu a clarificat metodologia după care va fi calculat acest raport credite/depozite, iar după anunţul de luni-seară austriecii nu au revenit cu niciun fel de precizări, lăsând să se dezvolte speculaţii catastrofice privind oprirea creditării în regiune.

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a declarat că aşteaptă ca reglementatorul din Austria să dea "instrucţiuni precise" cu privire la ceea ce se doreşte exact în privinţa liniilor de finanţare. "Aşteptăm clarificări. Implementarea exac­tă trebuie să fie clarificată. Nu mă aştept la ieşiri masive de fonduri".

În ceea ce priveste impactul asupra României, Bruynseels a afirmat că persoanele fizice nu vor fi afectate deloc, principalul efect al limitării expunerii urmând să fie vizibil la nivelul ratei de creştere economică a României şi la marile companii.

Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank România, susţine că ar fi "doar o idee" şi că banca-mamă nu i-a transmis nicio instrucţiune legată de acest subiect. "Sunt acum discuţii în centrala noastră să înţelegem exact care ar putea fi impactul. Presupun că e vorba de un portofoliu de ţări, nicăieri nu scrie că asta se aplică la fiecare ţară în parte. Mesajul preşedintelui pune presiune pe Banca Austriei să îşi clarifice ideea anunţată". Banca Austriei s-a mulţumit însă să repete ieri ideea că nu vrea decât să facă mai sustenabil modelul de business al băncilor austriece în regiune.

Mult mai tranşant a fost economistul-şef al BERD - instituţie cu investiţii şi interese majore în regiune. Erik Berglof a declarat într-un interviu pentru agenţia Dow Jones că dacă voiau să calmeze lucrurile, austriecii nu au obţinut de fapt decât un efect contrar.

Mai mult, îi acuză că nu au consultat corespunzător ţările care ar putea fi afectate de noile reguli şi că au transmis investitorilor un semnal îngrijorător privind viitorul fluxurilor de capital către regiune.

Reacţii în a treia zi după anunţul-bombă al austriecilor

Autoritatea Pieţei Financiare din Austria: Regulamentul vizează doar creditele noi
Noul regulament vizează un model de business mai sustenabil pentru băncile austriece. Subliniem că nu este vorba despre o retragere a băncilor austriece din Europa Centrală şi de Est. Însă dacă o bancă hotărăşte să se retragă dintr-o piaţă, asta este economia de piaţă. Noul regulament este aplicat doar pe creditele noi. Dar băncile austriece au o poziţie solidă, situaţia nu este îngrijorătoare", au precizat reprezentanţii organismului austriac de supravehere.

Banca Naţională a Austriei: Intenţia este să facem mai sustenabile modelele de business ale băncilor din regiune.

Erste Group: Nu comentăm.

Raiffeisen Bank International:Nu comentăm.

UniCredit Bank Austria: Nu comentăm.

Volksbank: Niciun risc

Nu vedem un risc ca nivelul cererii de credite din Europa Centrală şi de Est să nu poată fi acoperit de băncile austriece.

Grupaj realizat de Eva Konzett, Wirtschaftsblatt