Liderii europeni, rătăciţi în soluţii, plănuiesc noi soluţii. Germania şi Franţa ar putea anunţa un nou plan de stabilitate europeană

Autor: Adrian Voicu 27.11.2011

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy plănuiesc noi mijloace drastice - inclusiv un nou Pact de Stabilitate - pentru a lupta cu criza datoriei suverane din zona euro, informează Welt am Sonntag, citat de Reuters.

Publicaţia germană a informat că dacă este necesar, Germania şi Franţa sunt gata să ia alături de ele alte ţări care sunt gata să se conformeze disciplinei bugetare.

Ca urmare a faptului că schimbarea actualelor tratate UE ar lua prea mult timp, ţările din zona euro ar trebui să evite astfel de întârzieri convenind asupra unui nou Pact de Stabilitate - ce ar urma să fie implementat cel mai devreme la începutul lui 2012.

Printre alte detalii legate de acest plan se numără şi o posibilă schimbare a politicii BCE, căreia i se va cere să se implice mai puternic în lupta împotriva crizei. "Pe baza acestor mărusi, ar trebui să existe o majoritate în interiorul BCE care să fie de acord cu o intervenţie mai puternică pe pieţele de capital", scrie Welt am Sonntag.