Suspansul privind pragul de deţinere la SIF-uri revine săptămâna aceasta

Autor: Stefan Musgociu 28.11.2011

Investitorii de pe bursă vor urmări în acest debut de săptămână ce decizii vor lua parlamentarii cu privire la proiectul ce propune ma­jo­rarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, care se regăseşte pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru sesiunile de luni şi marţi 28 - 29 noiembrie.

Proiectul a fost decalat cu o săptămână în condiţiile în care săptămâna trecută nu a apucat să fie discutat din cauza programului încărcat al Camerei Deputaţilor.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au dus indicele BET-FI cu 0,3% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente. Indicele include şi titlurile Fondului Pro­prietatea, care însă sunt suspendate vineri de la tranzacţionare, pentru AGA.

"Povestea cu pragul la SIF-uri poate că ar mai avea unele efecte pe piaţă, însă deja după amânarea dezbaterilor în această săptămână nu prea se mai agită nici speculatorii. Problema creşterii pragului de deţinere a fost de prea multe ori pusă pe tapet şi acum majoritatea investitorilor aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Poate doar dacă se va aproba în plen vom mai vedea unele mişcări în preţuri", a declarat Adrian Ceucă, directorul Departamentului Clienţi al Broker Cluj.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Acţiunile BRD (BRD) au urcat cu 3,7% chiar pe finalul şedinţei, ducând piaţa pe o creştere nesemnificativă, de 0,1%, după nouă sesiuni consecutive de scădere în care indicele general BET-C a coborât cu 7%.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu aproape 17% mai jos.

Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au înregistrat scăderi de până la 12,5%, după ce săptămâna trecută au crescut cu până la 17,4%. Corecţiile din această săptămână au fost influenţate în principal de amânarea dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor.

"Cu tot ce se întâmplă pe plan extern, cu reduceri de ratinguri, trendul se prefigurează urât. În plus, acum pe plan intern au mai apărut şi tot felul de voci despre creditarea băncilor austriece în România. Toate aceste lucruri îi determină pe investitori să aştepte şi să fie foarte prudenţi la tranzacţionare şi astfel asistăm la reducerea rulajelor. Cred că cei care mai cumpără acum o fac pentru termen lung, acumulează la companii care au dat şi cel mai probabil vor continua să acorde dividende, care activează în sectoare care sunt considerate defensive, precum utilităţi, alimentaţie, farma", a afirmat Ceucă.

Titlurile BRD au urcat cu 3,7%, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate în piaţă chiar la închiderea şedinţei, însă care au vizat volume reduse. Operaţiunile cu acţiuni BRD au cumulat 355.000 de lei. Ultimul transfer a fost efectuat la 10,68 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au clasat pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu transferuri de 2 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,54 lei, preţ în scădere cu 0,9%.

Acţiunile Avicola Braşov (AVLE) au urcat accelerat, de la 0,92 lei la 2,9 lei, după anunţul de joi cu privire la lansarea unei oferte de preluare a firmei de către omul de afaceri Ioan Popa.