Chelu, obligat de instanţă la daune de 500.000 de euro către Voiculescu pentru că nu a lansat ofertă

Autori: Adrian Ionut Cojocar , Stefan Musgociu - Mediafax 28.11.2011

Grupul Industrial Voiculescu & CO. (Grivco), controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu, a obţinut în instanţă o hotărâre irevocabilă prin care îl obligă pe Cătălin Chelu să-l despăgubească cu suma de 500.000 de euro pentru că nu a derulat ofertă publică de cumpărare la producătorul de lactate cotat pe piaţa RASDAQ Lacta Giurgiu (INEM).

Valoarea daunei este comparabilă cu valoarea actuală de piaţă a Lacta Giurgiu, de 2 mil. lei (458.000 de euro).

Decizia ar putea crea un precedent şi ar putea determina şi alţi acţionari care deţin pachete la societăţile controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu unde omul de afaceri este obligat prin lege să deruleze ofertă de preluare să ceară în instanţă despăgubiri pentru prejudiciile aduse acestora.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unui comunicat al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, care l-a reprezentat pe Voiculescu în proces.

"Echipa (de avocaţi - n.r.) a convins instanţele judecătoreşti că, prin nerespectarea obligaţiei de derulare a ofertei publice obligatorii de cumpărare, ceilalţi acţionari au fost puşi în imposibilitatea de a-şi înstrăina participaţia la cel mai bun preţ, respectiv un preţ egal cu cel plătit de ofertant în perioada de 12 luni anterioare ofertei. Soluţia irevocabilă obţinută atestă că acţionarul care nu respectă această obligaţie se expune nu doar sancţiunilor aplicate de CNVM, ci şi răspunderii civile, pentru prejudiciile cauzate celorlalţi acţionari", spun reprezentanţii casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Deşi a preluat controlul Lacta Giurgiu încă din 2008, prin firmele Scop Line Galaţi şi Goras Consulting, Chelu nu a derulat ofertă publică de preluare nici până în prezent. În octombrie 2008 cele două firme au cumpărat 44,4% din acţiuni de la SIF Oltenia pentru 4,2 mil. lei. După această achiziţie Cătălin Chelu a a continuat să cumpere acţiuni la Lacta şi a ajuns să controleze 57,26% din titlurile firmei, arată cele mai recente raportări de pe bursă.

Potrivit reglementărilor actuale ale pieţei de capital, dacă un acţionar sau un grup de acţionari care acţionează concertat ajunge să controleze 33% din acţiunile unei companii cotate, este obligat ca în termen de trei luni de la atingerea acestui prag să deruleze o ofertă publică pentru restul de acţiuni care nu sunt sub controlul acestuia. Chelu ar fi trebuit astfel să deruleze o ofertă pentru achiziţia unui pachet de 42,7% din acţiunile Lacta Giurgiu în condiţiile prevăzute de lege.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis recent mai multe ordonanţe prin care a sancţionat cu avertisment firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control. Valoarea totală a ofertelor, calculate pe baza capitalizărilor de la acea dată, pe care Chelu este obligat să le deruleze este de circa 32 mil. euro. Cea mai mare parte a acestei sume provine din oferta pe care Chelu ar fi trebuit să o deruleze la Argus Constanţa (UARG).