Treichl: Banca Austriei trebuie să convină cu băncile centrale asupra măsurilor pe care le propune

Autor: Ovidiu Tempea 28.11.2011

Orice regelementare din partea Băncii Naţionale a Austriei va trebui agreată cu băncile centrale din ţările vizate, afirmă directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, adăugând că îmbunătăţirea lichidităţii trebuie realizată într-o manieră inteligentă, fără să afecteze creşterea din regiune.

"În principiu, a solicita sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est să se asigure că situaţia lichidităţii băncilor şi a ţărilor se îmbunătăţeşte este un lucru benefic. Cu asta suntem de acord şi, în acest punct, suntem total în linie cu Banca Naţională a Austriei. Dar este ceva ce trebuie făcut foarte atent şi foarte inteligent. Dacă citiţi cu atenţie declaraţia băncii centrale, veţi vedea că ei includ faptul că pentru anumite credite din aceste ţări, respectiv infrastructura şi alte alte proiecte, finanţarea va continua să fie în euro, şi, desigur, aceste resurse în euro trebuie aduse în România (...) A fost un punct foarte important pentru noi, iar banca centrală a fost de acord", a spus Treichl într-un interviu telefonic acordat MEDIAFAX.

Deşi se declară în favoarea principiilor enunţate de reglementatorii austrieci, întărirea cerinţelor de capital şi un mai bun management al lichidităţii, şeful Erste spune că băncile nu şi-au dat acordul pe propunerile Băncii Austriei aşa cum au fost date publicităţii.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

"Am solicitat Băncii Naţionale a Austriei ca orice măsură să fie discutată şi să fie în total acord cu băncile centrale care ar urma să fie afectate de eventualele decizii (...) Ceea ce sper foarte mult este că, după aceste declaraţii, băncile centrale din regiune vor sta împreună să lucreze la o soluţie bună pentru totată lumea. Pentru că ceea ce are nevoie regiunea, inclusiv România, pentru anii următori este o şansă de a creşte, şi această şansă trebuie să fie oferită de către bănci", a continuat Treichl.

Întrebat dacă propunerea enunţată de Banca Naţională a Austriei nu încalcă prevederile Tratatului UE în ceea ce priveşte libera circulaţie a capitalurilor, directorul Erste Bank a spus că n-ar merge atât de departe, dar a arătat că multe ţări din Europa au reacţionat într-un mod protecţionist.

"Din nefericire, acum vedem o serie de evoluţii în UE care sunt complet în opoziţie cu scopul pentru care a fost contruită Uniunea Europeană. Suntem în criză, iar în această criză vedem o puternică tendinţă în toate ţările europene de a se închide şi de a se asigura că totul este bine în interior. Aceste ţări care au suficiente lichidităţi încearcă să le blocheze şi să se asigure că aceste licidităţi nu vor migra în ţări care au lichiditate scăzută. Cred că aceasta este problema reală pe care o avem în Europa", a adăugat Treichl.

În opinia oficialului Erste Group, problemele din Europa nu vor putea fi rezolvate decât prin conlucrarea politicienilor, bancheriiălor şi reglementatorilor.

"Trebuie să se aşeze şi să lucreze împreună şi nu unul împotriva celuilalt. Asta este valabil pentru toate cele trei categorii. Regelementatorii nu trebuie să ia măsuri fără să le agreeze cu bancherii şi politicienii. Politicineii trebuie să nu acţioneze împotriva bancherilor, iar bancherii nu trebuie să acţioneze împotriva politicienilor. Aceast lucru este esenţial pentru moment. Aceste trei profesii trebuie să lucreze împreună acum. Dacă n-o vor face, problemele din Europa şi din Romania sau alte state nu vor fi rezolvate", a conchis Treichl.