Treichl, şeful Erste: În ciuda problemelor financiare, companiile din România au devenit mai puternice în criză

Autor: Ovidiu Tempea 29.11.2011

Companiile din România au devenit mai puternice în ultimii ani în ciuda problemelor finan­ciare cu care se confruntă şi a creditelor neperformante, apre­ciază directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

"Dacă te uiţi în România, o serie de companii au probleme, dar în realitate, cred că economia româ­nească a devenit mai puternică în ultimii ani", a spus Treichl. El a arătat că niciunde în Europa economia reală nu a creat probleme şi nu a contribuit la adâncirea crizei financiare, firmele utilizând mult mai bine perioada de criză.

"Dacă te uiţi la companiile indus­triale, ele nu au creat pro­blemele. Au credite neperfor­mante şi toate celelalte probleme, dar majoritatea companiilor au utilizat criza pentru a deveni mai puternice. Economia reală nu merge prea rău", a mai spus Treichl.

Nu vrem să părăsim ţările din estul Uniunii Europene şi nici să vindem active

Erste nu va renunţa la activele din estul Uniunii Europene pentru că în următorii 25 de ani UE va depinde într-o mai mare măsură de creşterea din această zonă.

"Strategia noastră este să fim cel mai mare furnizor de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Actuala criză nu ne-a schimbat deloc viziunea. De fapt, această criză ne-a confirmat viziunea că în următorii 25 de ani Uniunea Europeană va depinde într-o măsură mai mare de creşterea care va fi generată în zona ţărilor din estul UE şi, prin urmare, avem intenţii zero să părăsim această parte a Uniunii Europene sau să vindem activele de acolo", a declarat Treichl, întrebat dacă grupul austriac ia în considerare vânzarea activelor din Europa Centrală şi de Est pentru a-şi asigura resursele în valoare de 750 milioane de euro necesare creşterii ratei de adecvare a capi­talului.

Şeful Erste a adăugat că pie­ţele regionale nu sunt sub nicio formă un risc pentru băn­cile austriece, ară­tând că pro­blema ţine mai mult de mediatizarea greşită a situaţiei actuale. "Există acum o mulţime de discuţii la nivel internaţional că expunerea băncilor austriece pe ţările din estul Europei ar crea o problemă pentru Austria şi băncile sale. Am avut aceeaşi poveste acum patru ani. Vă amintiţi, poate, când presa din SUA şi Anglia relata că estul Europei se duce de râpă şi că se creează o mare problemă. Până la urmă s-a dovedit că Europa de Est o ducea mult mai bine decât Europa de Sud. Iar acum vedem că se întâmplă aceeaşi situaţie şi există din nou interpretări eronate", a spus Treichl.

El a menţionat că expunerea grupului Erste reprezintă aproape de 20% din totalul expunerilor austriece.

"Ceea ce nu se vorbeşte este că avem tot atâtea depozite în Europa pe cât avem credite, astfel că expunerea pentru Austria este capitalul pe care l-am investit în aceste ţări şi nu există niciun fel de problemă. Prin urmare, se repetă aceleaşi greşeli care au fost făcute în urmă cu patru ani şi aceeaşi acoperire media a problemelor din estul Europei", a mai spus Treichl.

Reacţia lui Traian Băsescu este de înţeles, orice preşedinte doreşte finanţarea economiei

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind eventuala limitare a expunerilor băncilor austriece în România este de înţeles, având în vedere că orice şef de stat doreşte ca băncile cu prezenţă locală să finanţeze economia, apreciază Andreas Treichl.

"Cred că reacţia lui este foarte de înţeles. Dacă sunt preşedintele statului, vreau să am în interior bănci care sunt dispuse să sprijine creşterea economică a ţării", a spus Treichl.

Preşedintele Băsescu a declarat joi că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinan­ţată în criză este "lipsă de fair-play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

"Vreau să cred că anunţul băncii centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.

BCR va continua să finanţeze economia, viitorul României este strâns legat de cel al băncii

BCR va continua să susţină economia românească, al cărei viitor este strâns legat de cea mai mare bancă din sistem, iar pentru unele proiecte va fi menţinută finanţarea în euro, afirmă Treichl.

"Ceea ce am spus în aceste discuţii (cu Banca Austriei - n.r.), dacă luăm România în particular, Erste este cel mai mare creditor din ţară prin BCR. Suntem în proces de a creşte investiţia din România. Şi este 100% clar că BCR vrea şi va continua să finanţeze economia românească. De aceea suntem acolo. Viitorul României este strâns legat de viitorul BCR. Şi cea mai mare bancă din ţară are obligaţia de a fi acolo dacă creşterea economică revine. Acesta este angajamentul nostru", a spus Treichl.

Acţionarii BCR au aprobat în urmă cu două săptămâni majorarea capitalului social cu până la 618,5 milioane lei, la 1,7 miliarde lei, prin aport în numerar

Şeful Erste spune că banca nu are niciun un fel de problemă în ceea ce priveşte capitalurile, iar lichiditatea BCR poziţionează foarte bine banca în acest moment.

"Pentru a finanţa industria, pentru a finanţa companiile, municipalităţile din România sau proiectele de infrastructură, nu este o problemă. Restricţia de lichiditate ar putea deveni o problemă dacă va reîncepe să crească creditul de consum, dar nu în lei, ci în euro, iar depozitele în valută nu vor creşte cu aceeaşi viteză. Atunci va fi o problemă."