Sorin Ovidiu Vîntu a pierdut procesul cu Emil Boc în care a cerut daune de un milion de euro

Autor: Ionut Muresan 29.11.2011

Sorin Ovidiu Vîntu a pierdut la Tribunalul Bucureşti procesul cu Emil Boc, în care a cerut daune de un milion de euro pentru declaraţiile pe care premierul le-ar fi făcut cu privire la cazul FNI şi la o eventuală implicare într-o lovitură de stat, instanţa respingând, marţi, cererea acestuia.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel.

În urmă cu o săptămână, premierul Emil Boc a fost audiat la Ttribunalul Bucureşti în acest dosar. Emil Boc a răspuns atunci mai multor întrebări adresate de instanţă, precum şi unora depuse la dosar de avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu.

"Alianţele dintre politicieni şi presă pot crea instabilitate politică", a declarat Boc, el răspunzând astfel întrebării judecătorului referitoare la modul în care apreciază că simpla exprimare a unei opinii aparţinând lui Sorin Ovidiu Vîntu ar putea crea instabilitate politică.

Premierul a mai susţinut că este un act de notorietate şi că figurează în interceptările dosarului lui Vîntu că acesta a afirmat că s-a aliat cu politicieni pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Răspunzând unei întrebări depuse la dosar de avocaţii lui Vîntu legate de lecţii de morală fără menţionarea păgubiţilor FNI, Boc a răspuns că a făcut doar afirmaţia că pe unele posturi TV nu se reiau informaţii de interes public despre păgubiţii FNI. "Am spus că statul prin AVAS a plătit o sută de milioane de euro păgubiţilor FNI", a declarat premierul în faţa instanţei.

Instanţa l-a mai întrebat pe Emil Boc dacă recunoaşte că l-a acuzat pe Vîntu că urmăreşte să împiedice justiţia să ajungă la el.

"Declaraţia a fost făcută atunci când a fost readusă în discuţie tema suspendării preşedintelui care generează îngrijorare din perspectivă economică şi teamă investittorilor. Este o declaraţie politică şi este o judecată de valoare. Este de notorietate că Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut suspendarea preşedintelui", a răspuns primul ministru.

Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost prezent în sala de judecată, el declarând însă la Antena 3, că acuzaţiile lui Emil Boc că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat sunt extrem de periculoase. El a subliniat că ar putea renunţa la daune dacă Emil Boc admite că a fost o figură de stil.

Într-un alt dosar, din 15 octombrie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a acţionat-o în instanţă pe Elena Udrea, daunele solicitate fiind de un milion de euro. În 2011, toate cele trei termene de judecată au fost amânate, dezbaterile fiind reluate luni. Instanţa se va pronunţa în 5 decembrie în acest proces.

Sorin Ovidiu Vîntu l-a dat în judecată şi pe Traian Băsescu, acţiunea fiind înregistrată la Tribunalul Bucureşti în august 2009. La termenul anterior, din 18 noiembrie, instanţa a stabilit amânarea cauzei până la 17 februarie 2012. Şi în acest dosar, cuantumul daunelor solicitate este de un milion de euro.